13. jun 2018.13. jun 2018.
Visoki savet sudstva: Reakcije SNS na presudu sudije Mraović u Šapcu napad na celokupno pravosuđe

Visoki savet sudstva: Reakcije SNS na presudu sudije Mraović u Šapcu napad na celokupno pravosuđe

Visoki savet sudstva (VSS) osudio je reagovanje funkcionera Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Šapcu na oslobađajuću presudu koju je sudija Osnovnog suda u tom gradu Biljana Mraović donela u predmetu protiv gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i ocenili da je to napad na celokupno pravosuđe.

"Na ovaj način se izaziva strah i nesigurnost sudija i ugrožava njihova samostalnost i nezavisnost, a kod građana se stvara nepoverenje u rad sudija", navodi se u saopštenju Visokog saveta.

Funkcioneri SNS Aleksandar Pajić i Boban Birmančević rekli su da "nikada nijedan gradonačelnik u Srbiji, protiv kojeg je Državna revizorska institucija (DRI) podnela krivičnu prijavu, nije oslobođen, a to se dogodilo baš u slučaju Nebojše Zelenovića" i presudu nazvali presedanom. SNS je optužila sudiju da je "imala dodatni motiv" za oslobađanje Zelenovića "jer je dva meseca po početku procesa njena ćerka dobila posao vaspitačice u (šabačkoj) predškolskoj ustanovi".

"Izjave date na konferenciji za štampu koja je održana 23. maja 2018. godine, predstavljaju direktan napad na sudiju Biljanu Mraović, koja je odluku donela u prvom stepenu i na sudije koji će odlučivati po žalbi, kao i napad na celokupno pravosuđe", navodi se u saopštenju.

VSS ukazao je i da krivični postupak nije pravnosnažno okončan i da izjave političkih funkcionera krše pretpostavku nevinosti u odnosu na okrivljenog.

"Sudija je nezavisan u postupanju i donošenju odluka i ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja odluke", navodi se u saopštenju.

Visoki savet naveo je da je zakonska obaveza svih državnih organa i funkcionera da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa