8. oktobar 2022.8. okt 2022.
Vučić: Srbija neće dozvoliti članstvo Kosova u UN; U decembru finansijska pomoć mladima

Vučić: Srbija neće dozvoliti članstvo Kosova u UN; U decembru finansijska pomoć mladima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može dozvoliti da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija, kako su to predložile Nemačka i Francuska, i da će to imati posledice.

Vučić je u obraćanju naciji kao prvu temu odabrao situaciju na Kosovu i Metohiji i najavio je da će govoriti i o energetici, standardu i spoljnoj politici, i istakao da "imamo na stolu predlog dve najveće sile Nemačke i Francuske i o njemu mora da se razgovara", jer bi bilo neodgovorno predlog "baciti kroz prozor".

"Ne mogu da govorim o detaljima tog papira, ali suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne insttucije, uključujući UN, a Srbija će za to, nije precizirano, ali dobila bi brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist", rekao je Vučić.
On je istakao da je za Srbiju i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to će nositi "svoje posledice" jer cela ideja se zasniva na tome da Srbija, bez formalnog priznanja, pokaže da je saglasna sa članstvom Kosova u UN.

Vučić je istakao da je ideja Evrope da se pitanje Kosova što pre reši između ostalog kako bi se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu taj argument "izbio iz ruku".

Vučić je rekao da Albanci sve teme razgovora biraju zajedno sa zemljama EU i da je najveća greška Srbije što je dozvolila da razgovori pređu pod nadležnost Evropske unije.

U novembru početak procedure prijema Kosova u Savet Evrope

Predsedsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović 19. oktobra predstaviti stanje ljudskih prava na Kosovu pred tom međunarodnom organizacijom, a da će početkom novembra Biro komiteta ministara doneti odluku o početku procedure prijema Kosova u Savet Evrope.

"Oni čekaju da mađarski član napusti Biro komiteta ministara, da uđe litvanski član. To nije 'ad hok' akcija, mi znamo da se to planira već mnogo meseci i onda će krenuti u proceduru koja dugo traje, ali sa jasnim ishodom da Kosovo prime u Savet Evrope", rekao je danas Vučić u obraćanju u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, na taj način se želi da se izvrši dodatan pritisak na Srbiju, da Kosovo pre svega bude primljeno u Interpol, ali i specijalizovane agencije UN, od Uneska do mnogih drugih. "Ne bi li se izvršio pritisak da to prihvatimo i da nam na kraju osatane da se suočimo i da naš unutrašnji pravni sistem prihvati fakte, prihvati činjenice, odnosno dozvoli nezavisnost Kosova i u formalnom smislu", kazao je.

Istakao je da "mogu da nam uzmu sve", ali da će se Srbija boriti politički, pravno, i braniti svoj teritorijalni integritet.

"Izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, dok sam predsednik, bar u tom jednom delu izvršne vlasti, neće postojati volja, za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvom Kosova u UN", istakao je Vučić.

Naveo je i da na Kosovo i Metohiju uskoro stiže 300 novih vojnika iz SAD, sa ciljem da "dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova".

"To je trebalo da bude jasan signal nama, ali i Srbima na Kosovu i Metohiji, da ne sanjaju o poštovanju Povelje UN, da ne sanjaju i ne maštaju o poštovanju odluka UN, uključujući i Rezoluciju 1244, jer mora da se zna čija je jedina odluka koja mora da se poštuje, a to je odluka politike sile", rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija "razumela poruku", ocenjujući da je međunarodno pravo pogaženo, ali da Srbiji ne preostaje ništa osim da se poziva na to pravo i da bude "jedina koja ga se pridržava u potpunosti".

Dodao i da su provokacije Albanaca gotovo svakodnevne, kroz pojavljivanje njihovih specijalnih policijskih jedinica koje "nemaju nikakve veze sa Direktoratom i regionalnom policijom Sever", kao i da je 6. oktobra na Severu bio prisutan veliki broj britanskih vojnika.

"Oni će reći da su to redovni zadaci. Nekako redovni zadaci uvek na severu Kosova i Metohije, nikako da budu negde drugo", dodao je Vučić

On je naveo da Srbija u ovom trenutku ima osam nota o povlačenju priznanja Kosova i naglasio da će nastaviti da rade na tome, ali da očekuje da će "velike sile to napadati".

Vučić: Potpisao sam naredbu da 20 odsto svega što proizvedemo mora da ostane Vojsci Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je potpisao naredbu da 20 odsto svega što zemlja proizvede mora da bude ostavljeno Vojsci Srbije, jer će "sukobi u svetu još trajati". "Krenuli smo u dodatna ulaganja, 100 miliona evra od juče je uloženo, ne želimo da naše mašine budu iz šezdesetih i sedamdesetih godina", rekao je Vučić u Palati Srbija.

On je kazao da Srbija pronalazi kupce za svoju robu, da bi moglo da se proda sve što se napravi narednih 20 godina.

Država likvidna, javni dug pod kontrolom, pregovori sa MMF-om o novom aranžmanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sada na državnom računu 253,7 milijardi dinara, odnosno više nego dve milijarde evra, što znači da su javne finansije likvidne i stabilne.

"Javni dug je 53,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Problem je jačanje dolara, ali smo preduzeli mere da se učešće dolarskog duga smanji sa 28 odsto, koliko je iznosilo pre četiri godine, na oko 12 odsto", rekao je Vučić.

On je istakao da očekuje sklapanje novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Govoreći o prilivu direktnih stranih investicija, ukazao je da su one na kraju trećeg kvartala iznosile tri milijarde i 11 miliona evra, što je dosadašnji rekord i 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Po njegovoj proceni te investicije će do kraja ove godine biti između 3,65 milijardi i 3,9 milijardi evra, što će biti više nego u rekordnoj 2021. glodini.

Istakao je da su značajno uvećane kineske i japanske investicije u Srbiji.

"Investicije nam život znače. One nam obezbeđuju sigurnost", rekao je Vučić i dodao da će u narednih godinu dana biti izgrađeno pet autoputeva, odnosno brzih saobraćajnica.

Naveo je da će autoput do Kruševca biti završen do kraja godine, tako da će se do tog grada iz Beograda stizati za sat i deset, sat i petnaest minuta.

"Očekujemo završetak i brze saobraćajnice do Valjeva do kraja sledeće godine, a od Rume do Šapca do septembra sledeće godine. Radimo brzu prugu Beograd Niš, u čemu imamo jaku podršku EU. Bez obzira šta mislimo o politici EU o pitanju KiM, ali Srbija i njena Vlada moraće da nastave mnoge reforme na svom evropskom putu", rekao je Vučić.

Od 1. decembra prijava mladih za novu finansijsku pomoć od 5.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od 1. decembra krenuti prijava za novu finansijsku pomoć mladima, od 5.000 dinara.

"Pred Novu godinu, od 1. do 15. decembra nova pomoć mladim ljudima, od po 5.000 dinara", rekao je Vučić.

Takođe je rekao da će se od novembra povećati i penzije, pa će prosečna penzija u Srbiji biti 38.000 dinara.

"Od 1. novembra idemo na povećanje penzija, koje će penzioneri primiti u decembru, a onda dodatno povećanje sledećeg meseca. Ukupno povećanje zaključno sa januarom iznosiće između 20,2 i 20,8 odsto", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da će plate u javnom sektoru biti uvećane za 12,5 odsto, a za vojna lica, oficire i podoficire 25 odsto., pa će minimalna zarada iznositi 40.020 dinara.

Kada je reč o namirnicama, Vučić je kazao da je Srbija obezbedila najjeftiniji hleb u Evropi, po ceni od 53,50 dinara.

Država ima dovoljne količine suncokreta, šećera i soli, rekao je on.

"Za četiri puta smo povećali količinu konzervi, zatim 11 miliona litara ulja, što je više od 50 dana potrošnje, povećali smo sve količine", kazao je Vučić.

Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa