11. oktobar 2022.11. okt 2022.
Biblioteka obeležila značajan jubilej (Foto: Glas Podrinja)

Biblioteka obeležila značajan jubilej (Foto: Glas Podrinja)

175 godina postojanja Biblioteke šabačke

Foto: Glas Podrinja

Povodom 175 godina postojanja Biblioteke šabačke, 11. oktobra, u Dvorani „Vinaver“ u Aneksu održan je prigodni program kojim je ustanova kulture obeležila značajan jubilej.

„Vremenski okvir od 1847. godine, kad Čitalište šabačko počinje sa radom u kafani Andre Nešića, do današnje Biblioteke šabačke u Vladičanskom dvoru i u Aneksu samo je jedan u nizu srpskog bibliotekarstva, sa usponima i padovima“, navode iz Biblioteke.

-Ponosna sam što na ovaj dan stojim kao prva među jednakima na čelu kolektiva Biblioteke šabačke koja danas proslavlja svoju 175. godišnjicu. Godine postojanja nije lako ni izbrojati, a tek uspešno ih ispuniti knjigama, čitaocima, dešavanjima i programima je poseban izazov i zadatak. Verujem da smo na ponos gradu kao osnivaču, ali i našoj Srbiji, jer smo jedna od prvih javnih biblioteka koje su osnovane – istakla je direktorke Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

Programi kulture, likovne i dokumentarne izložbe, rad sa decom i mladima, gostovanja najuglednijih književnih stvaralaca iz zemlje i regiona deo su aktivnosti Biblioteke. Kao ustanova koja brine o lepoj pisanoj reči sa pravom može poneti epitet čuvara kulturne baštine, tvrdi gradonačelnik Šapca.

-Biblioteka šabačka je čuvar kulturne baštine, kako grada Šapca, tako i čitave Srbije. Ono što je impozantno je broj čitalaca, ali i knjižni fond koji poseduje. Kolektiv Biblioteke na kvalitetan način komunicira sa sugrađanima i u teškim vremenima održava kada su IT preuzele primat. Vraćanje knjigama kao trajnim vrednostima je nešto što je u interesu svih nas, kako u gradu, tako i na nacionalnom nivou. Očuvanje srpskog jezika, lepote pisane reči i čitalaštva je ono što treba čuvati – rekao je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić poželvši srećan jubilej Biblioteci.

Svačanosti su prisustvovali predstavnici grada Šapca, Narodne biblioteke Srbije i Ministarstva kulture i informisanja, Eparhije šabačke, sugrađani i predstavnici javnih ustanova.
Nakon prikazivanja filma i prigodne besede, program nastupili su učenici i horić Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“.
Foto: Glas Podrinja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa