13. jun 2018.13. jun 2018.
Od 15. juna zamrzavanje embriona o trošku države

Od 15. juna zamrzavanje embriona o trošku države

Svi parovi u Srbiji koji od 15. juna uđu u postupak vantelesne oplodnje, moći će višak jajnih ćelija ili embriona da zamrznu o trošku države, izjavio je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

"Sada po prvi put uvodimo da se o trošku države mogu zamrzavati embrioni i jajne ćelije za one parove koji idu u postupak vantelesne opodnje", rekla je Radojević Škodrić Tanjugu.

Ona je pojasnila da će svim parovima biti omogućeno zamrzavanje embriona pod istim uslovima i u državnim i u privatnim ustanovama, sa kojima RFZO ima potpisan ugovor.

"Bez obzira da li se parovi odluče na vantelesne oplodnju u privatnim ili državnim ustanovama, pod potpuno istim uslovima o trošku države će im biti omogućeno zamrzavanje embriona", naglasila je Radojević Škodrić.

RFZO od 2006. godine finansira lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom ( BMPO). Na početku je o trošku države finansiran jedan pokušaj vantelesne oplodnja, a starosna granica za žene bila je 38. godina.

Starosna granica na 40. godina za žene pomerena je 2010. godine, a o trošku RFZO parovi su mogli da idu na dva pokušaja vantelesne oplodnje.
Tanjug

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa