27. oktobar 2022.27. okt 2022.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Proslavljena slava spomen crkve posvećene Svetoj Petki

Danas je hram Svete Petke u Šapcu, proslavio svoju zaštiticu. Posle svete liturgije, usledila je litija, rezanje slavskog kolača i parastos brutalno ubijenim nevinim Šapčanima na Starom mostu u oktobru 1944.

Najviđeniji građani iz starih šabačkih porodica izvođeni su pred preki sud i ubijani bez milosti, u noći uoči Svete Petke, 26. oktobra 1944. godine. Sutradan je na zgradi Okružnog suda objavljeno tridesetak imena.

- Stradalo je nekoliko desetina građana. Znamo za taj podatak zato što je jedan od njih bio starešina Saborne crkve, prota Paun Protić, pošto se njegov unuk nakon sedam dana našao u istim prostorijama gde je prota bio zatvoren i naišao zapis na zidu, prepoznavši rukopis svog dede: „Gospode, smiluj se na nas grešne koji ti noćas dolazimo… Nas 80 umire“, kaže starešina hrama, sveštenik Mladen Šobot.

Spomen hram posvećen nevinim žrtvama podignut je 2006. godine, na inicijativu Udruženja građana „Most“.

Svake godine sveštenstvo i vernici ovog hrama molitveno proslavljaju hramovnu slavu i vrše pomen za sve upokojene koji su stradali na starom železničkom mostu od oktobra 1944. do maja 1945. godine.


Opširnije u štapmanom izdanju.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa