27. oktobar 2022.27. okt 2022.
GO Zajedno Šabac

GO Zajedno Šabac

Predstavnici Gradskog odbora stranke ZAJEDNO Šabac, danas su odali počast nevino stradalim Šapčanima na starom železničkom mostu pre 78 godina

Danas je održan pomen uglednim Šapčanima, koji su bez sprovedenog sudskog postupka i utvrđene krivice brutalno likvidirani na starom železničkom mostu pre 78 godina.

Na dan Svete Petke, 27. oktobra 1944. godine, četiri dana posle odstupanja nemačkih jedinica preko Save, počela su masovna ubistva uglednih Šapčana. Tačan broj nije poznat, ali se pominje preko 2.000 naših sugrađana svirepo ubijenih i potom bačenih u Savu sa polusrušenog Šabačkog mosta.

Egzekucije su trajale sve do proleća 1945. godine. Ovo je jedan od najmasovnijih zločina Srba nad Srbima posle Drugog svetskog rata.Zajedno sa Srbima ,ubijani su i Šapčani pripadnici drugih nacionalnosti i veroispovesti.

Među stradalim su uglavnom sveštenici, trgovci, studenti, profesori, apotekari. Mnogim uglednim Šapčanima, Sava je ostala zajednička grobnica.

Gradski odbor stranke Zajedno odao je poštu nevino stradalim stanovnicima našeg grada i okoline, sa verom da mostovi više nikada ne budu mesta stradanja, već mesta spajanja ljudi, kako nas je učio i naš nobelovac, Ivo Andrić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa