28. oktobar 2022.28. okt 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

EZP: Prijava protiv Elixir group-a zbog skladištenja otpada

Predsednik Evropske zelene partije dr Dejan Pavlović pokušao je danas da podnese prijavu kancelariji republičke ekološke inspekcije u Šapcu protiv Elixir group-a zbog protivzakonitog skladištenja otpada u krugu fabrike Elixir Zorka u Šapcu. Budući da su inspektori bili na terenu, prijavu će poslati direktno nadležnom ministarstvu.

Reč je o otpadu u kontejnerima zapremine 1.100 litara, nepoznate sadržine, ispred nove upravne zgrade (nekada Zorka boje, kapija tri), na prostoru neposredno pored ograde koja krug fabrike mineralnih đubriva odvaja od ulice Hajduk Veljka, a koji je primećen i fotografisan pre sedam do deset dana.
Foto: Glas Podrinja

Kako je rekao, cilj prijave protiv Elixir group-a, Elixir Zorke mineralna đubriva i Eco lagera je da ukažu na nepoštovanje propisa i pre dobijanja dozvole za skladištenje neopasnog i opasnog otpada.

-Taj prostor je u neposrednoj blizini naseljenog dela grada i u slučaju akcidenta može izazvati opštu opasnost. To je možda jedan minoran primer kršenja propisa koji ove kompanije sprovode, ali je jako bitno da pokažemo da oni to rade upravo lokalnoj kancelariji republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i tražimo od njih da izađu na lice mesta i utvrde o čemu se radi. Otpad je u međuvremenu sklonjen, ali to ne poništava učinjeno krivično delo. Postoje informacije da je u proteklih nekoliko godina na platou u krugu ove fabrike pod vredim nebom skladištena određena količina merena hiljadama tona različitih vrsta otpada, na šta ćemo tek ukazati nadležnim organima kada prikupimo dokaze- podvukao je dr Pavlović.
Foto: Glas Podrinja

Podsetio je da je Ministarstvu zaštite životne sredine već podneo zahtev da se postupak dobijanja dozvole koji je Elixir Zorka podnela za skladištenje opasnog i neopasnog otpada potpuno poništi i krene ispočetka, te naglasio da bilo kakva rasprava o tome neće poništiti proces dobijanja dozvole koji je završen, već samo doprineti boljem informisanju javnosti da problem postoji.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa