3. novembar 2022.3. nov 2022.
Srpska delegacija u Slovačkoj: Poseta mestima golgote i poklon senima srpskih logoraša u Velikom ratu

Srpska delegacija u Slovačkoj: Poseta mestima golgote i poklon senima srpskih logoraša u Velikom ratu

Predstavnici udruženja potomaka Bogatić i Beograd, zajedno sa delagacijom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posetili su nekoliko istorijskih lokaliteta u Slovačkoj Republici. Delegaciju Ministarstva predvodio je državni sekretar Zoran Antić, koji je zajedno sa visokim predstavnicima MUP-a i Vojske Republike Srbije, kadetima MUP-a i Vojske Srbije, kao i delegacijama boračkih udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, najpre prisustvovao prijemu u ambasadi Republike Srbije u Bratislavi.

Predsednik UPRS 1912-1920. „Puk Kraljevića Aleksandra“ Bogatić, Dragan Josipović i Goran Čupić član Gradskog odbora SUPRS 1912-1920. Beograd, opština Zvezdara, tom prilikom uručili su prigodan poklon otpravniku ambasade Republike Srbije u Slovačkoj, Mariji Barlović, knjigu „Mačvani u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu (1912-1918)".

Položeni su venci i odada pošta povodom obeležavanja godišnjice stradanja civila i vojnika na vojnom groblju Kopčani, u opštini Petržalka, na kome je sahranjen 51 vojnik sa područja bivše Jugoslavije, stradao u periodu između 1916. i 1918. godine.

Parastosu koji je služio sveštenik vojske Srbije i odavanju počasti prisustvovali su pored predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kadeta Vojne akademije, predstavnika i studenata Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda, delegacija Saveza potomaka ratnika 1912-1920., SUBNOR-a, Saveza udruženja boraca Srbije i zvanični predstavnici Republike Slovačke: Jan Hrčka predsednik opštine Petržalka, dr Anton Hrnko savetnik predsednika Narodne skupštine Slovačke, zatim Adrijan Jenčo generalni direktor Sektora za javne poslove MUP Slovačke i predsednik slovačkog dela Srpsko-slovačke komisije za brigu o vojnim grobljima, zatim dr Danijela Suha predsednica udruženja Ćirilometodijana i Ernest Huska iz Odeljenja za kulturu opštine Petržalka.

Održana je i ceremonija povodom godišnjice stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer, gde je u periodu od avgusta 1914. do oktobra 1918. godine stradalo oko 7.000 srpskih civila i vojnika, dok su pronađena imena za 5.135 srpskih i 312 crnogorskih civila i vojnika. Posle parastosa vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Velikog Međera, uz prisustvo kadeta Vojne akademije, predstavnika i studenata Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda i boračkih udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Naporom gospodina Stana Ribiča danas je uređeno groblje, a na velikim mermernim pločama postavljenim duž ograde ka ulici, ispisana su po azbučnom redu i godinama smrti prezimena i imena sahranjenih civila i vojnika na ovom groblju.

mačva.info

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa