15. novembar 2022.15. nov 2022.
Inovativna terapija za MS dostupna u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Inovativna terapija za MS dostupna u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Oboleli od multiple skleroze lakše do terapije

Pacijenti oboleli od multiple skleroze koji primaju inovativnu terapiju, ne moraju više po nju da idu u Beograd. Od prošlog meseca ona se može preuzeti u Šapcu, u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“. Terapija za sada stiže za 62 pacijenta, a od sledeće godine će dolaziti i za ostale.

Trenutno u Šapcu ima više od 100 obolelih. Njih dvadesetak se okupilo u Udruženju „MS Šabac“. Predsednica Udruženja Marijana Mandić, kojoj je ova bolest dijagnostifikovana pre 21 godine, ističe da obolelima ovo mnogo znači, jer im odlazak u Beograd predstavlja i fizički napor i materijalni izdatak.

Marijana Mandić (Foto: Glas Podrinja)


-Po terapije u Beograd se ide svakog meseca. Mnogo je komotnije podići je u svom gradu. Nije još sva terapija stigla u Šabac, uvodi se jedna po jedna. Neke će doći posle Nove godine, ali će biti sve u Šapcu. Svi u Udruženju su jako zadovoljni to će terapija moći da se podiže ovde. Sa MS-om može da se živi, ali mora dosta toga da se prilagodi bolesti i mora oboleli da prilagodi okolinu samom sebi. MS- je jako teška bolest i zahteva psihičku snagu, a neophodna je i fizička aktivnosto kako bi se očuvala snaga mišića, navodi Marijana.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa