17. novembar 2022.17. nov 2022.
Foto:ZZJZ

Foto:ZZJZ

17. novembar – Svetski dan prevremeno rođene dece

17. novembar jedan je od najvažnijih dana u godini za podizanje svesti o izazovima i teretu prevremenog porođaja na globalnom nivou. Ovogodišnja tema obeležavanja Svetskog dana prevremeno rođene dece je: „Zagrljaj roditelja: moćna terapija. Omogućite kontakt koža na kožu od trenutka rođenja“.

Svetski dan prevremeno rođene dece podseća nas na bebe rođene prerano i zdravstvene izazove sa kojima se mogu suočiti dok odrastaju. Ovim mališanima je potrebno puno ljubavi i podrške i obeležavanje ovog datuma je prilika da se to pokaže.Sa obeležavanjem ovog datuma započeto je 17. novembra 2011. kako bi se podigla svest o milionima dece koja se svake godine rađaju prevremeno. Dok su se tehnologije i medicinske procedure u svetu usavršavale tokom godina, prevremeno rođena deca još uvek nose ogromnu ranjivost za razvoj cerebralne paralize, kašnjenja u razvoju, probleme sa sluhom i vidom.

Jedan od mnogih razloga zašto je Svetski dan prevremeno rođene dece osnovan jeste da osvetli rizik i teškoće koje stvaraju prevremeni porođaji, isplativa i dokazana rešenja, i širenje saosećanja za porodice koje su doživele prevremeno rođenje. I pored ovih činjenica , mnoge prevremeno rođene bebe odrastaju u potpuno zdrave osobe, a neke čak postaju i zapažene javne ličnosti kao što su Vinston Čerčil i Albert Ajnštajn.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa