22. novembar 2022.22. nov 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Bogat program u čast erudite, književnika i prevodioca

Manifestacija „Vinaverov svet 2022“ u petak i subotu u Šapcu

Manifestacija „Vinaverov svet 2022“ biće održana u petak i subotu, 25. i 26. novembra, na više lokacija u gradu. Ustanove kulture ponudiće bogat program posvećen eruditi, književniku i prevodiocu Stanislavu Vinaveru, a u ovogodišnje sadržaje uključene su i kolege van Šapca i eminentni srpski umetnici, istaknuto je na konferenciji za novinare u utorak u Gradskoj kući.
Foto: Glas Podrinja

Počinje otkrivanjem skulpture „Robot“ poznatog umetnika Nikole Kolje Božovića u Galeriji na otvorenom u Savskoj aveniji, u petak od 11 sati.

Istog dana u Narodnom muzeju u 12 sati biće otvorena izložba jednog od naših najpoznatijih slikara Petra Lubarde „Lubarda, jedna priča“, na kojoj će biti prikazano 29 radova.

Kako je istakla direktorka Fondacije „Stanislav Vinaver“ Aleksandra Pavlović, cilj je da se pri organizaciji, pripremanju i realizaciji kulturnih manifestacija uključe sve ustanove kulture.
-Neophodno je da prilikom organizovanja manifestacija koje obeležavaju značajne datume za život našeg grada ili se osvrću na pojedine ličnosti koje su ostavile bitan trag u umetničkom stvaralaštvu, budu uključeni svi ili bar veći broj institucija kulture. Verujem da se iz programa vidi da smo ove godine uspeli u tome, te da je to doprinelo njegovoj sadržajnosti i punoći- navela je direktorka Fondacije „Stanislav Vinaver“
.

Foto: Glas Podrinja

U petak od 18 sati u dvorani „Vinaver“ Biblioteke šabačke biće održana promocija knjige sugrađanina, istoričara Branislava Stankovića, koja nosi naziv „Konstantin- knjiga o Vinaveru/Srpstvo kao sudbina“, na kojoj će govoriti recenzenti. Biblioteka je u subotu od 11.30 sati domaćin i nacionalnog naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „Stanislav Vinaver i muzika“, koji će obuhvatiti Vinaverovo književno stvaralaštvo, ali će akcenat biti i na njegovom interesovanju i detaljnom bavljenju muzikom.

Muzička škola ima čast da zatvori program manifestacije koncertom „Vinaveru u čast“ u subotu od 18 sati.

Kako je ocenio član Gradskog veća zadužen za kulturu Miroljub Mijušković, manifestacija je za razliku od prošlih godina proširila svoje kapacitete, budući da je organizovana u saradnji sa eminentnim srpskim umetnicima i renomiranim ustanovama kulture u Srbiji.

Na konferenciji za novinare govorili su i direktor Kulturnog centra Šabac Uroš Lukić, direktorka Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ Sonja Živković, direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović i direktorka Narodnog muzeja Šabac Mirjana Perić. Opširnije u štampanom izdanju.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa