23. novembar 2022.23. nov 2022.
Kompleks Elixir Zorke u Šapcu

Kompleks Elixir Zorke u Šapcu

Elixir Zorka: pozivamo javnost na uvid svog poslovanja, spremni da finansiramo nezavisni monitoring zagađenja u Šapcu

Poslednje nedelje obeležilie su aktivnosti ekoloških i političkih pokreta i stranaka vezani za rad kompanije Elixir Zorka u Šapcu. Kompanija je otvorila svoja vrata, u više navrata pozvala na razgovor sve zainteresovane, stavila na uvid svoj rad, otvarajući mogućnost da finansira nezavisni monitoring, u koji bi uvid imao civilni sektor.

Vesti su prenosili i centralni mediji, interesujući se za ovu temu. Poslednjih dana Elixir Zorka je svoja vrata otvorila i Televiziji N1, čija je ekipa razgovarala sa predstavnicima kompanije o svim aspektima poslovanja, koji su bili predmet interesovanja aktivista i građana.

Nema uvoza otpada, niti otpadnih voda u tehnološkom procesu
Vest da kompanija Ekixir Zorka iz Šapca namerava da proširi kapacitete za skladištenje opasnog i neopasnog otpada, izazvala je zabrinutost pa i proteste dela šabačke javnosti, prenela je ova televizija, dodajući da je njihova kamera dočekana sa dobrodošlicom u skladištu otpada u Šapcu.

Skladište Eco Lager


- Mi se danas nalazimo u skladištu opasnog otpada na lokaciji Elixir Zorka, mineralna đubriva, ogranak Eco Lager – rekao je za N1 Igor Radoš, direktor Eco Lagera, a na pitanje novinarke „dakle sve ovo što se nalazi oko nas je opasan otpad, a mi nismo u opasnosti, dodao:

Igor Radoš, direktor Eko lagera Šabac


- Upravo tako, kao što možete da vidite, otpad koji se nalazi pored nas je pre svega upakovan, ustrečovan, upakovan je u ambalažu koja sertifikovana, i možete da vidite da se ovde nalaze različite vrste otpada, da svaki otpad ima svoju ličnu kartu, da ima svoje odeljenje u kom se nalazi… Postoji niz generalnih i specijalističkih mera prevencije koji mi ovde sprovodimo – kazao je Igor Radoš.

Osamnaest vatrogasaca u krugu fabrike, protivpožarna oprema, video nadzor i fizičko obezbeđenje koje svakodnevno pregleda hale, neke su od preventivnih mera koje mogućnost ekološkog akcidenta praktično eliminišu, preneli su inženjeri i izvestila N1.

Iz ove kompanije ranije su demantovali i navode o uvozu opasnog otpada iz cele Evrope, kao i da se iz fabrike u reku izlivaju opasne materije, navodeći da tehnologija proizvodnje mineralnih đubriva u Elixir Zorki ne emituje tehnološke otpadne vode i ni na koji način ne zagađuje reku Savu niti podzemne vode.

Spremni smo da finansiramo nezavisni monitoring kvaliteta vazduha, pozivamo aktiviste da daju predlog
Cela Srbija i region suočeni su sa povećanim zagađenjem vazduha, posebno tokom zimskih meseci. Prema postojećim merenjima, koje obavljaju nadležne institucije, od osam zagađujućih materija koje se mere u Šapcu, Elixir Zorka emituje dve, čije vrednosti su, prema podacima Zavoda za javno zdravlje i do deset puta niže od zakonom dozvoljenih.

Stefan Komozec, direktor Elixir Zorke


- Postrojenje koje danas radi je novo i napravljeno je 2013. godine, po francuskoj tehnologiji. Doneli smo odluku 2021. godine da ugradimo još jedan dupli nivo filtracije ugradimo dodatne filtere, ti filteri, koji su ugrađeni, to su filteri pete generacije. Ne postoji u Evropi, ne postoji u svetu savremeniji sistem. O svemu ovome obavestili smo javnost – navodi Stefan Komazec, direktor kompanije Elixir Zorka.

Iz ove šabačke kompanije podsećaju da se često događalo da primedbe na račun njihovog rada stižu i tokom višenedeljnog remonta, kada ne postoji mogućnost bilo kakvog uticaja na kvalitet vazduha u gradu.

Kako bi se pronašlo rešenje za što bolji uvid u kvalitet vazduha i što sveobuhvatniji obuhvat svih zagađivača, Elixir Zorka ističe spremnost da finansira skupu opremu za merenje kvaliteta vazduha, koju bi ustupili aktivistima da sami formiraju komisiju, čiji bi zadatak bio – nezavisan, takoreći građanski monitoring.

Mediji su ovo preneli kao presedan u dosadašnjoj poslovnoj praksi, a situaciju u Šapcu za N1 komentarisao je i predstavnik organizacije „Inženjeri zaštite životne sredine“.

- Ono što ovde imamo jeste klasično nepoverenje u institucije i klasičan nedostatak institucija koje su decenijama razarane i danas nemate autoritet jednog ministarstva ili inspektora koji će da kaže – ovo je rađeno u skladu sa zakonom i to je rađeno onako kako treba. Nego imate situaciju da, sa jedne strane, imate apsolutno nepoverenje građana prema onome što se radi, sa druge strane, potrebu privrede da se dalje razvija i privređuje. I onda u tom nedostatku institucija dolazi do sukoba – naveo je Igor Jezdimirović, iz organizacije „Inženjeri zaštite životne sredine“.


Hemijska industrija u našem gradu postoji od pre Drugog svetskog rata, a tokom poslednje decenije, zahvaljujući privatizaciji nekadašnje Zorke, zapošljava više od 500 radnika i radi po svetskim standardima. Kako navode u ovoj kompaniji, ispunjavaju sve uslove za plasman svojih proizvoda na sve zahtevnijem svetskom tržištu, imaju najsavremeniju opremu za kontolu kvaliteta, preko 100 parametara kvaliteta sirovina i gotovog proizvoda se kontroliše svakodnevno, a 70% proizvodnje izvoze u 85 zemanja sveta, uključujući sve članice EU.

Iz Zorke pozivaju sve zainteresovane na dijalog u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog monitoringa i unapređenja kvaliteta vazduha u Šapcu.

(Prilog televizije N1 možete pogledati na linku: https://rs.n1info.com/vesti/aktiviste-iz-sapca-brine-sta-udisu-iz-zorke-tvrde-ugradjeni-dodatni-filteri/ )

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa