26. novembar 2022.26. nov 2022.
Zašitnik građana potvrdio nesavesno postupanje policije u slučaju napada na građane u Šapcu

Zašitnik građana potvrdio nesavesno postupanje policije u slučaju napada na građane u Šapcu

Platforma "Tri slobode" saopštila je danas da je Zaštitnik građana ustanovio da je policija postupala "zakasnelo, nesavesno i neefikasno" na prošlogodišnji događaj kada je grupa "nasilnika u Šapcu bagerom i motkama nasrnula na građane" okupljene na ekološkom protestu.

"Ovakav zaključak je Zaštitnik građana doneo u postupku po pritužbi Beogradskog centra za ljudska prava, podnetoj zbog osnovane sumnje da je 27. novembra 2021. godine na mostu u Šapcu policija ciljano prepustila prostor batinašima, jer se sa lica mesta povukla neposredno pred sam napad, čime se oglušila o svoju zakonsku dužnost zaštite života, prava i sloboda građana Srbije", navedeno je u saopštenju.

Zaštitnik gradkana je ustanovio nije na vreme sprečeno "teže narušavanje javnog reda i mira i izvršenje više krivičnih dela", a što je imalo za posledicu "lake i teške telesne povrede kod više građana, kao i imovinsku štetu na većem broju vozila".

S tim u vezi, Zaštitnik je MUP-u naložio da pokrene disciplinske postupke protiv policijskih službenika koji su postupali po pozivima građana, kao i da ga izvesti o ishodu navedenih postupaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno da Zaštitnika građana u roku od 30 dana obavesti o koracima koje je preduzelo da ove preporuke ispuni.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa