28. novembar 2022.28. nov 2022.
Okrugli sto o HPV imunizaciji(Foto: Glas Podrinja)

Okrugli sto o HPV imunizaciji(Foto: Glas Podrinja)

Bolesti izazvane HPV-om vakcinom iskorenjene u najrazvijenijim zemljama

Povodom početka programa HPV imunizacije u Srbiji održan je okrugli sto u Zavodu za javno zdravlje Šabac. Tribini su prisustvovali predstavnici državnih institucija, nevladinih orgnizacija i lekari.

Cilj kampanje "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE" je podizanje svesti o ovoj temi, kako bi interesovanje za ovaj vid prevenicije bilo što bolje.

Mačvanski okrug primer dobre prakse (Foto: Glas Podrinja)


-Mačvanski okrug je primer dobre prakse kako se uspešno sprovodi HPV imunizacija, koja je počela od juna meseca. Imunizacija je potpuno besplatna za decu starosti od 9 do 19 godina. Do sada je u Mačvanskom okrugu aplikovano 885 doza. Oko 670 dece je primilo prvu dozu HPV vakcine. Mi imamo na raspolaganju devetovalentnu vakcinu, koja je vrlo efikasna i potpuno je bezbedna, a štiti od malignih bolesti koje se dovode u vezu sa HPV virusom. Naše žene i dalje umiru od raka grlića materice, a te bolesti su iskorenjene u najrazvijenijim zemljama, navela je dr Katarina Boričić iz instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Vakcinacija se duže od 30 godina sprovodi u svim najrazvijenimjim zemljama sveta. Do sada je dato više od 500 miliona doza ove vakcine, rekla je dr Boričić.


Prosečno u Srbiji godišnje oboli 1.100 žena, a oko 450 žena umre od raka grlića materice. Na petom mestu smo po oboljevanju, a na drugom mestu po umiranju u Evropi.

Bolesti iskorenjene u najrazvijenijim zemljama (Foto: Glas Podrinja)


Udruženje "Roditelj" je, zajedno sa insitucijama pokrenulo sajt hpvinfo.rs gde roditelji mogu da postavljaju pitanja u vezi HPV i imunizacije, a na pitanja će im odgovoriti eminentni stručnjaci.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa