29. novembar 2022.29. nov 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Grad Šabac uz podršku EU gradi Naučni centar za darovitu decu

Foto: Glas Podrinja

U Grad Šabac uz podršku Evropske unije preko programa EU PRO Plus, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije (UNOPS) realizuje projekat „Fabrika ideja za 21. vek“. Planirano je da u okviru projekta bude dostupan Naučni centar za mlade talente sa kabinetima za fiziku, biologiju i hemiju, multimedijalnom učionicama, internet kafeom kao i 14 trokrevetnih soba za smeštaj dece iz cele Srbije.

-Naučni centar biće otvoren za sve one koji budu zainteresovani za kvalitetne programe koje ćemo plasirati. Važno je na vreme prepoznati talente i sistemski im omogućiti da svoje potencijale razvijaju. Obezbedićemo vrhunske uslove za dobar i kvalitetan rad sa darovitom decom kako bi postizali zapažene rezultate ne samo u zemlji, već i svetu- istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Evropska unija u projektu učestvuje sa 180.000 evra, a Grad Šabac sa značajnim sredstvima od skoro 195.000 evra.

-Veoma smo ponosni na ovaj projekat, jer se kroz njega bavimo darovitima. Tokom implementacije imamo niz aktivnosti koje ćemo realizovati sa partnerima: Predškolskom ustanovom „Naše dete”, Centrom za stručno usavršavanje, Vaspitačkim udruženjem „Sunce” i Društvom učitelja Šabac. Uz infrastrukturni deo projekta, rekonstrukciju paviljona na Letnjikovcu imaćemo i programski deo u kom ćemo različitim aktivnostima promovisati i podsticati darovitost. Naučni centar je namenjen deci uzrasta predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta - naglasila je Ana Marinković rukovodilac projekta i dodala da će u novom objektu u avgustu 2023. biti organizovan Matematički kamp za decu iz cele Srbije.
Planirani izgled Naučnog centra


-Naučni centar je veoma značajan za decu i mlade kojima je nauka interesovanje i opredeljenje. Smatram da je ovo odlična prilika za sticanje novih znanja i podrška - rekao je Petar Popović, učenik prvog razreda Šabačke gimnazije koji putuje na Internacionalnu naučnu juniorsku olimpijadu u Kolumbiji kao predstavnik Srbije sa još pet talentovanih učenika iz Beograda i Novog Sada.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa