Info

2. decembar 2022.2. dec 2022.
Mali: Danas isplata većih penzija samostalnim delatnicima

Mali: Danas isplata većih penzija samostalnim delatnicima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će penzije za devet odsto već od danas biti na računima penzionera koji pripadaju kategoriji "samostalne delatnosti".

Ministar je najavio da će za devet odsto veće penzije u utorak, 6. decembra dobiti oni koji pripadaju kategoriji vojnih i poljoprivrednih penzionera, dok će 10. decembra biti isplaćena kategorija "zaposleni", koja broji najviše penzionera, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Posebno raduje što se sredstva za ove uvećane penzije izdvajaju iz budžeta Fonda PIO koji beleži bolju naplatu doprinosa i ima više novca", ukazao je ministar finansija.

Naglasio je i da od 1. januara 2023, sledi novo povećanje od 12,1 odsto, tako da će prosečna penzija biti za 20,8 odsto veća u odnosu na 2022.

Mali je naglasio i da penzije rastu iz godine u godinu, iako skoro tri godine traje kriza u svetu, prvo prouzrokovana pandemijom korona virusa, a potom i dešavanjima u Ukrajini.

„I pored svih izazova sa kojima se suočavamo naše javne finansije su stabilne i sva povećanja primanja građana neće ugroziti njihovu stabilnost“, istakao je ministar Mali.

On je rekao i da se prema projekcijama Ministarstva finansija očekuje da prosečna penzija u decembru bude 287,2 evra, a u decembru 2023. godine 322 evra.

"Kao što je predsednik Aleksandar Vučić svojevremeno obećao da će prosečna plata u Srbiji biti 500 evra, i to smo ispunili, sada nam je cilj da do kraja 2026. godine prosečna plata bude hiljadu evra, a penzija između 420 i 450 evra", poručio je ministar.

On je podsetio i da se od 1. januara očekuje i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, dok će plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane za 25 odsto.

Takođe, kako je naveo, minimalna zarada će od 1. januara biti veća za 14,3 odsto.
Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa