2. decembar 2022.2. dec 2022.
Svakodnevno od 16 do 20 korisnika (Foto: Glas Podrinja)

Svakodnevno od 16 do 20 korisnika (Foto: Glas Podrinja)

Dnevni boravak za lepši život osoba sa smetnjama u razvoju

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra. Grad Šabac finansira niz usluga kako bi ovim ljudima svakodnevno bio lakši život. Ukupno se za socijalne usluge izdvaja više od 320 miliona iz budžeta grada.

Jedna od usluga socijalne zaštite je i Dnevni boravak, za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju, koji u Kasarskim Livadama radi već deset godine. Boravak radi od 6.00 do 18.00 časova i licenciran je na 20 korisnika, a 16 ih dolazi svakodnevno.

Vukica Ninković (Foto: Glas Podrinja)


-Počeli smo sa 15, 16 korisnika i u međuvremenu se taj broj povećavao i smanjivao. Sa korisnicima rade dva defektologa, fizioterapeut, radni terapeut, a od ove godine imamo i profesora fizičkog. Roditelji su želeli da organizujemo redovne časove fizičkog vaspitanja, zbog toga što su naši korisnici skloni gojenju i to je generalno bitno za njihovo zdravstveno stanje. Oni su od doručka okupirani radnim aktivnostima koje suprilagođene svakom od njih, a u svemu nam je najvažnija bezbednost. Kada je lepo vreme dosta idemo na izlete, na Stari grad, na Letnjikovac, išli smo u Kaonu, prošle godine u Zoo vrt u Beograd... Trudimo se da oni budu ispunjeni, malo im treba da budu srećni. Od početka rada Dnevnog boravka mi nastojimo da oni budu prihvaćeni, da ne budu marginalizovani. Zaista nas pozivaju na različite manifestacije i svuda gde se pojavimo nailazimo na lepe reakcije. Svi oni su puni ljubavi i daće mnogo više ljubavi nego svako od nas, rekla je Vukica Ninković, diplomirani defektolog logoped, koordinator stručnog rada Dnevnog boravka.

Dnevni boravak funkcioniše kao usluga Centra za socijalni rad.

Biljana Mrkonjić (Foto: Glas Podrinja)


-Dobrom i kvalitetnom saradnjom sa Gradskom upravom i sa roditeljima i starateljima korisnika uslugu unapređujemo i razvijamo već 10 godina. Svim korisnicima je obezbeđen prevoz od kuće do Dnevnog boravka i nazad, kao i do škole. Činjenica da Gradska uprava izdvaja značajna sredstva za Dnevni boravak i druge usluge za osobe sa invaliditetom, govori da je naša zajednica dosta senzibilisana da bude podrška osobama sa invaliditetom. Šabac je jedan od gradova sa najrazvijenijim uslugama socijalne zaštite. Imamo i obavezu, ali i moralnu odgovornost da nastavimo sa daljim razvojem usluga i da budemo podrška i oslonac njihovim porodicama, istakla je Biljana Mrkonjić, direktorka Centra za socijalni rad.

Centar za socijalni rad ima unapređen sajt, prilagođen osobama sa invaliditetom. Digitalno je dostupniji i jedan je od prvih sajtova tog tipa u Srbiji, rekla je Biljana Mrkonjić.


Dnevni boravak je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditom posetio i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić. Tom prilikom je naveo da grad Šabac ne pruža podršku samo osobama sa invaliditetom i sa smetnjama u razvoju, nego i njihovim porodicama.

Grad svakodnevno pruža podršku osobama sa invaliditetom (Foto: Glas Podrinja)


-Grad Šabac vodi odgovornu socijalnu politiku i ona se ne ogleda samo u ovom Dnevnom boravku. Mere sprovodimo tokom cele godine i izdvajamo značajna sredstva, tako da smo primer dobre prakse u mnogim stvarima. Imamo usluge ličnog pratioca, personalnog asistenta, sada uvodimo i meru stanovanje sa podrškom. Trudimo se da budemo dobri sugrađani tokom čitave godine i da ravnopravno živimo svi zajedno, rekao je Nemanja Pajić.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa