2. decembar 2022.2. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom

Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga predstavilo rad u godini na izmaku

Povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3.decembra, Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga predstavilo je aktivnosti u godini na izmaku u prostorijama Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca. Prezentaciji su, pored članova, prisustvovali predstavnici Grada, javnih ustanova, udruženja i medija, kojima su uručene zahvalnice za saradnju i podršku u radu.

Foto: Glas Podrinja

-Već 22. godinu zaredom okupljamo se da predstavimo retrospektivu prethodne godine. Trudili smo se da stvorimo društvo jednakih za sve na čitavom okrugu. Skromnim koracima napredujemo, ali vidljiva je podrška društvene zajednice i lokalnih institucija koje ulažu napore da učinimo sve što je moguće da izjednačimo uslove, kako za osobe sa invaliditetom, tako i za ostale građane, prvenstveno u pogledu pristupačnosti, naravno, i u prevazilaženju predrasuda. Obrazovanje i zapošljavanje jesu jedan od aspekata koji utiču na poboljšanje života osoba sa invaliditetom- istakao je sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Slaviša Savić.


Ispred Grada, zahvalnicu za podršku dobili su zamenik gradonačelnika Blaža Knežević, kao i članice Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, mr Jelena Vikić i Jelena Milošević.

Miloševićeva je istakla je da Grad Šabac pruža kontinuiranu podršku udruženjima i osobama sa invaliditetom. Finansira šest prava i 11 usluga, od toga dve nove- lični pratilac i personalni asistent, za koje je u ovoj godini izdvojeno 32 miliona dinara.
Foto: Glas Podrinja

-Pored toga, dostupni su dnevni boravci za decu i odrasle, zatim predah smeštaj, a u narednom periodu biće licencirana nova usluga- stanovanje uz podršku osoba sa invaliditetom. Grad finansira i funkcionisanje Sportskog saveza osoba sa invaliditetom koji broji više od 100 članova i postižu izuzetne rezultate. Kroz lokalni akcioni plan zapošljavanja podstičemo njihov rad i zapošljavanje. Nastavićemo da kontinuirano unapređujemo postojeće i razvijamo nove usluge, kao bismo kreirali grad budućnosti po meri svih nas koji u njemu živimo- naglasila je Miloševićeva.
.

Vikićeva je rekla je da osobe sa invaliditetom zahtevaju bržu, dostupniju zdravstvenu zaštitu.
Foto: Glas Podrinja

-Imamo više od 800 hiljada osoba sa invaliditetom u zemlji, celokupno društvo mora da učestvuje u projektima i aktivnostima koje pomažu da se prevaziđu problemi sa kojima se suočavaju i da im omogućimo da žive sa nama, a ne pored nas. Akcenat je na dostupnijoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pored toga što postoji zakon, i mi sami na sve načine moramo da im pomognemo da prevaziđu prepreke u svakodnevnom životu. Ponosni smo na naše Udruženje i otvoreni da podržimo incijative koje pokreću- podvukla je Vikićeva.
.

Zahvalnicu za saradnju dobio je „Glas Podrinja“, koji je sa Udruženjem paraplegičara uz podršku Fondacije „Divac“ realizovao projekat „Zajedno u medijima“.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa