2. decembar 2022.2. dec 2022.
Srbija i EU potpisale sporazum o finansiranju Srbije u iznosu od milijardu evra

Srbija i EU potpisale sporazum o finansiranju Srbije u iznosu od milijardu evra

Predstavnici Srbije i Evropske unije potpisali su danas sporazum o okvirnom finansijskom partnerstvu, projekat evropske podrške upravljanju migracijama sa naglaskom na pristup zdravstvenoj zaštiti i projekat evropske podrške upravljanju migracionim tokovima i jačanju graničnim kontrolama, a ovom činu su prisustvovali komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varheji i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštio je EU info centar.

Sporazumima je, kako se navodi, obezbeđeno buduće finansiranje Srbije od milijardu evra, a kroz nove projekte Srbiji se daje podrška upravljanju migracijama i granicom.

Sporazum o okvirnom finansijskom partnerstvu, tzv FFPA sporazum, postavlja pravni okvir za buduće sporazume o finansiranju pretpristupnih fondova EU za Srbiju, a potpisali su ga ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Kako je saopšteno, FFPA postavlja osnovu za finansiranje Srbije u vrednosti više od milijardu evra do 2027. godine, a realizacija projekata iz ovih fondova može da traje dosta duže, i posle 2030.

Sredstva će, navodi se, pomoći da reforme u vezi sa pristupanjem EU napreduju u korist građana, preduzeća u Srbiji i širem regionu.

Predpomoć će biti usmerena ka promovisanju dugoročnih ekonomskih i društvenih reformi u Srbiji zasnovanih na zelenoj i digitalnoj tranziciji, a sredstva će unaprediti veštine, obuku i mogućnosti zapošljavanja, podstaći konkurentnu i inovativnu srpsku privredu, snažno podržati reforme vladavine prava i promovisati bezbednost i sigurnost građana.

Kako je saopštio EU info centar, uskoro će biti potpisani ugovori o finansiranju prvog paketa od gotovo 200 miliona evra koji podržava reforme u oblastima pravosuđa, javne uprave, reforme socijalnih usluga, životne sredine i Zelene agende, uključujući budžetsku podršku Srbiji od 165 miliona evra za pomoć u prevazilaženju trenutne energetske krize.

Okvirni sporazum, dodaje se, predstavlja samo deo pomoći EU Srbiji, a ekonomski investicioni plan podržava povećanje finansiranja i ulaganja kroz regionalne programe u oblastima infrastrukture, životne sredine, energetske i transportne povezanosti i razvoja poslovanja.

Projekat podrške EU upravljanju migracijama sa fokusom na pristup zdravstvenoj zaštiti za migrante, koji je vredan 3,6 miliona evra, za cilj ima pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite u svim prihvatnim centrima i centrima za azil kroz zapošljavanje medicinskog osoblja, snabdevanje lekovima i sanitarnim i higijenskim nadzorom smeštajnih objekata.

Drugi danas potpisani projekat, onaj o podršci EU upravljanju migracijama sa naglaskom na jačanje upravljanja migracijama i kontrole granica vredan je 6,3 miliona evra, i biće realizovan u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Cilj ovog projekta je da podrži kapacitete Srbije da upravlja migracionim tokovima i graničnim kontrolama, a njegove aktivnosti imaju za cilj da podrže Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da identifikuje i registruje neregularne migrante, da otkrivaju krijumčarenje migranata i identifikuju falsifikovana dokumenta, obezbeđujući opremu i tehničku pomoć.

Projekat će takođe finansirati raspoređivanje gostujućih službenika zemalja članica EU i službenika granične policije Srbije kako bi se sprečili neregularni ulasci.
Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa