5. decembar 2022.5. dec 2022.
foto: Glas Podrinja

foto: Glas Podrinja

Šest decenija GOIR i predstavljanje autentičnog mačvanskog ćilima

U šest decenija postojanja Gradska organizacija invalida rada prošla je put od osnovne do moderne organizacije. Godine i decenije trajanja GOIR su u najvažnijim postignućima sažete u monografiju predstavljenu u Šabačkom pozorištu.

Šest decenija entuzijazma i posvećenosti


-Mnogi materijala nije sačuvano, još više jeste i koliko su sredstva dozvoljavala nastala je monografija. Uz sve što ona sadrži, najvažnije je bilo preneti volju i entuzijazam na kojima od prvog dana do danas Organizacija počiva. Zajedno su članovi gradili, jačali i napredovali omogućivši da traje - ističe Mirjana Savković, predsednica GOIR Šabac.

Autor je šabački novinar Milovan Đenadić.

Aleksandra Jovanović i Spomenka Ilijašević


-Monografija je mogla imati i 600 strana, međutim najveće zadovoljstvo u pisanju bilo je prisećanje na ljude koje život nije štedeo, a uložili su vreme i trud da pomognu onima kojima je ta pomoć još potrebnija - istakao je Đenadić.

Uz monografiju GOIR, predstavljena su i dva autentična mačvanska ćilima nastala po uzoru na ćilim iz stalne postavke Narodnog muzeja u Šapcu koji je u ovu instituciju kulture donet 1955. godine.

U saradnji sa Narodnim muzejom i etnologom koja radi u Muzeju Aleksandrom Jovanović nastao je projekat izrade replika za koji su sredstva obezbeđena od Grada Šapca, odnosno resornog Ministarstva.

autentični mačvanski ćilim


-Imam 82 godine, više od 60 godina tkam ćilime, više od stotinu sam napravila. On je lek, odmor i neponovljiv osećaj. Kada se priđe ćilimi sve se mora zaboraviti, jer svako ometanje je pogubno. Počnem često, prekine me neko i nije se lako vratiti, ali umem i noću da nadoknadim šta sam za dan propustila - pojasnila je tkalja autor ćilima Spomenka Ilijašević iz Badovinaca.

Gradska organizacija invalida rada predstavila je ideju o osnivanju Centra za ćilimarstvo na nivou Srbije koja će davati sertifikat o autentičnosti ćilima koji su primer nematerijalne kulturne baštine.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa