18. jun 2018.18. jun 2018.
Poljoprivrednici: Ništa od jeftinijeg dizela

Poljoprivrednici: Ništa od jeftinijeg dizela

NOVI SAD,(Beta) - Zahtev poljoprivrednika da im se obezbedi jeftiniji dizel nije prihvaćen danas na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede kojem su prisustvovali predstavnici Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS) i Ministarstva finansija.
Kako je preneo novosadski poljoprivredni portal agrosmart.net, poljoprivrednicima koji su prošle nedelje organizovali jednodnevne traktorske proteste upozorenja zbog povećanja cene goriva u Srbiji, tada je obećano da će "predlog o ukidanju akzica biti predočen MMF-u na sastanku"
Realnije je očekivati da će problem biti ublažavan intervencijom iz Robnih rezervi, odnosno razmenom pšenice za gorivo, rekli su poljoprivrednici iz NAPS-a za Agrosmart.
"Tražili smo da dobijemo jeftinije gorivo pred žetvu, odnosno odmah, ali rečeno nam je da to može da bude tek u septembru, a možda i u avgustu. Takodje, nije preciziran iznos i količina goriva koje bi za poljoprivrednike bilo oslobodjeno akzice", rekao je nakon sastanka predsednik Upravnog odbora NAPS-a Jovica Jakšić.
Po njegovim rečima, pominjano je oko 60 litara po hektaru, ali je ostalo na tome da će "odluka biti doneta posle julskog sastanka sa MMF-om".
"Izneli smo da se u Hrvatskoj daje regres za 150 litara po hektaru takozvanih ostalih kulutura, a regresirano gorivo dobija se i po grlu stoke. Poljoprivrednici u toj zemlji plaćaju evrodizel 92 dinara, imaju povraćaj oko 60 evrocenti. Pitali su nas da li imamo alternativu i predložili smo razmenu pet kilograma pšenice za litar dizela, ali to bi svakako bilo samo prelazno rešenje. Na to su pristali", kazao je Jakšić
On je dodao da bi poljoprivrednici bili zadovoljni današnjim sastankom, na kojem je bio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, da su dobili gorivo odmah, ali da toga neće biti.
"U narednom periodu će biti organizovani sastanci članica ovog udruženja i na Upravnom odboru NAPS-a će biti definisati dalji koraci", dodao je Jakšić.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa