8. decembar 2022.8. dec 2022.
Nikola Šorak

Nikola Šorak

Želim da modernizujem srpsku kuhinju

Apsolvent Odseka za medicinske i poslovno tehnološke studije, sa studijskog programa gastronomije, Nikola Šorak, osvojio je četiri medalje na međunarodnom takmičenju profesionalnih kuvara „Gastrokup“. Takmičenje je održano prošle sedmice u okviru Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu. Nikola se okitio jednom zlatnom, dve srebrne i bronzanom medaljom.

Na takmičenju je učestvovalo više od 100 kuvara koje je ocenjivao petnaestočlani žiri priznatih kuvara iz Srbije i sveta. Nikola se takmičio u konkurenciji juniora, do 22 godine i praktično je odbranio zlatnu medalju osvojenu prošle godine za jelo od piletine.

Jedno od Nikolinih nagrađenih jela


-Za pobedničko jelo spremao sam pileću roladu sa musom od feta sira i suvih šljiva urolovanu u slanini, pire od celera, sotirane tikvice, čips od celera, dolmu sa povrćem i pečurkama i sos od crvenog vina. Takmičenje je bilo najmasovnije do sada i to je uvek prilika da se vidi šta drugi rade, da se upoznamo međusobno, podelimo svoja znanja i iskustva i naučimo nešto novo, kaže Nikola.


Na takmičenju je pokazao sve što je naučio u srednjoj školi, akademiji, kao i na edukacijama i obukama koje je pohađao. Medalje je osvojio i za fuziju – moderno jelo, moderno nacionalno jelo i jelo od testetnine.


Zajedno sa svojom profesorkom, nastavnikom veština master menadžerom gastronomije Aleksandrom Vasić Popović , odabrao je četiri kategorije za koje se prijavio, nakon čega su usledile pripreme.

Nikola sa profesorkom Aleksandrom



-Pripreme su bile naporne. Trudili smo se oko svega, ali na kraju se isplatilo. Zadovoljstvo je podržavati Nikolu i raditi sa njim. Predan je, kuhinju voli i to se odmah i vidi. Razume kompoziciju jela, kako ono nastaje, gde šta treba da se nalazi na tanjiru. Žiri su bili ljudi koji su poznati i priznati u svetu gastronomije. Bilo je lepo biti deo tog takmičenja, kaže profesorka Aleksandra.

Zanimljivo je da Nikola do srednje škole nije ulazio u kuhinju. Prvo je upisao Srednju ekonomsku školu „Stana Milanović“, smer kuvar, pa tek onda zavoleo gastronomiju.

-Baba je bila kuvarica i znao sam šta je dobra hrana, ali nikada nisam kuvao. Kada sam krenuo u srednju školu bilo je nekoliko nas u razredu koji smo učili i radili malo više od drugih. Razredni nas je uvek podsticao da se među sobom takmičimo. Kako sam trenirao rvanje i volim takmičarsku atmosferu to me je motivisalo. Tako sam i zavoleo kuvarstvo, kaže Nikola.

Na takmičenju je pokazao sve što je naučio u srednjoj školi, akademiji, kao i na edukacijama i obukama koje je pohađao. Medalje je osvojio i za fuziju – moderno jelo, moderno nacionalno jelo i jelo od testetnine


Ističe da na akademiji ima svu potrebnu pomoć i podršku, kao i mogućnost da izrazi lični stil. Uzore u svetu kulinarstva ima, ali mu je jasno i kojim pravcem želi da ide.

-Uzora imam više i pokušavam da od svakog usvojim nešto što mi se sviđa. Izdvojio bih Rasmusa Kofoeda, Danca, koji ima restoran sa tri Mišlenove zvezdice u Kopenhagenu. Jedini je na najvećem takmičenju u svetu gastronomije osvojio zlato, srebro i bronzu. Promoviše održivu gastronomiju, da se namirnica u potpunosti iskoristi i da se upotrebi ono što bi većina bacila. Njegov restoran je najbolji na svetu iako u njemu služi samo povrće, kaže Nikola.

Žene pojednako dobro kuvaju
Iako su žene te koje najčešće kuvaju kod kuće, profesionalni kuvari su češće muškarci. Naravno, ovo ne znači da muškarci bolje kuvaju.
-Posao mora da se voli i od toga zavisi da li će neko biti uspešan kuvar, a ne od pola. Međutim, ovaj posao zahteva predanost i žtvu, odricanje od privatnog života. Praznicima, kada svi odmaraju, mi imamo najviše posla. Ženama je nekada teško da usklade privatni život i karijeru. Kada i odaberu ovaj poziv i kod kuće ih čeka kuvanje, navodi profesorka Aleksandra.
Nikola dodaje da je profesija i fizički teška i naporna.
-Ipak, bakinu kuhinju ništa ne može da zameni. Sada je trend i taj da se sve više žena zapošljava u kuhinjama. Žene spremaju elegantnija jela. Vidi se razlika kada je žena, a kada muškarac šef kuhinje, kaže Nikola.


Objašnjava da je gastronomija veoma podložna trendovima, ali da je jako bitno šta od trendova ostane.

-Dugo je u trendu bila molekularna gastronomija, koja je zanimljiva za gledanje, ali nije funkcionalna. Sada je popularna skandinavska kuhinja i baziranje na lokalnoj hrani. Upravu tu vidim sebe. Želja mi je da upišem master studije i da radim. Bio sam na praksu u New Balkan cuisine koji rade redizajn balkanske kuhinje tako što se ne fokusiraju na konkretno jelo, nego na namirnice sa ovog područja. Od tih namirnica se modernom tehnologijom pravi novo jelo. To ne bih mogao da radim u inostranstvu, gde bih išao samo zbog usavršavanja, ali želim da se vratim i radim ovde na modernizaciji srpske kuhinje. Planiram da se bavim visokom gastronomijom. Ne želim da pripremam šniclu i krompir koji gosti mogu da naprave kod kuće, nego da im priredim iskustvo kog će se sećati. Želja mi je da, ako budem imao svoj restoran, služim degustacioni meni od 10, 15, 20 jela, gde će ljudi jesti tri sata i to će biti nov doživljaj, navodi Nikola.

Mladima koji žele da se bave ovim poslom od srca to i preporučuje.

-Ovo je posao u kom može da se ispolji kreativnost. Dinamičan je. Zahvaljujući njemu može da se proputuje svet, ali i da se pristojno živi od njega. Ko je kvalitetan uvek će moći da radi, poručuje Nikola.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa