19. jun 2018.19. jun 2018.
Asocijacija malinara Srbije danas kod ministra poljoprivrede

Asocijacija malinara Srbije danas kod ministra poljoprivrede

BEOGRAD, 19. juna 2018. (Beta) - Predstavnike Asocijacije malinara Srbije primiće danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović na hitan razgovor oko rešavanja problema otkupa i niske cene malina, najavio je predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

Proizvođači malina najavili su za 22. jun miran protest automobilima kroz sve gradove, zbog niske cene malina od 50 do 80 dinara po kilogramu i zaustavljanja otkupa tog voća na jugu Srbije zbog malih kapaciteta hladnjača.

Proizvođači maline traže od države da, kako je Radović rekao, razbije monopolsko dogovaranje otkupljivača o otkupnim cenama malina.

Radović je rekao da su cene maline na svetskom tržištu pale manje od jedan odsto u odnosu na prošlu godinu, i da je "nedopustivo da domaći otkupljivači ucenjuju proizvođače tako niskim cenama".

"Malinarima se ne isplati da beru to voće i prodaju za 50 do 80 dinara, već očekuju oko 1‚75 evra, ili oko 210 dinara", rekao je Radović.

On je istakao da proizvođači maline neće brati to voće u slučaju da otkupljivači ne podignu cenu, već da će pustiti da propadne.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa