23. decembar 2022.23. dec 2022.
Mačvainfo.rs

Mačvainfo.rs

Odbornici u Bogatiću usvojili budžet za 2023.godinu

Predlog Odluke o budžetu Opštine Bogatić za 2023. godinu usvojen je na današnjem, 23. redovnom, zasedanju Skupštine Opštine.

Odluku je obrazložila Olivera Maštrapović, ispred Odeljenja za privredu, finansije i lokalno-ekonomski razvoj Opštine Bogatić, a potom je za skupštinskom govornicom najznačajnije stavke iz najvažnije odluke koju skupština donosi istakao zamenik predsednika Opštine, Teodor Teodorović.
Mačvainfo.rs

"Budžet Opštine je nikada veći, milijardu i pedesetpet miliona dinara. On je realan i zasnovan na planu ostvarivanja. Ponosim se ovim budžetom, jer nikada više sredstava nije odvojeno za decu naše opštine. Za naknadu za novorođene bebe koja sada iznosi pedeset hiljada dinara, izdvojeno je 11 miliona. Nova mera je kupovina knjiga za đake prvake, po prvi put u našoj opštini. Ostala je jednokratna pomoć prvacima, koja će sada biti osam hiljada dinara, povećane su studentske stipendije i učeničke nagrade na 15.000. Još jedna nova mera je odlazak dece na more, gde je opredeljeno dva miliona dinara. Ovom aktivnošću će se baviti komisija, sačinjena uglavnom od prosvetara. Plan je da adaptiramo prostorije Osnovne škole u Dublju i Salašu Crnobarskom, gde će predškolske grupe dobiti veći prostor, a biće mogućnost otvaranja poludnevnog boravka za naše mališane, čime će se rasteretiti centralni vrtić u Bogatiću. Naša opština može da se ponosi aspektom socijalne zaštite, jer smo jedinstveni u zemlji po pružanju nekoliko vrsta usluga iz te oblasti, pomoć u kući, stanovanje uz podršku, dnevni boravak za lica sa posebnim potrebama i lični pratilac. Nastavićemo da podržavamo i ove ranjive kategorije stanovništva, pa je za tu namenu u budžetu opredeljeno više od 14 miliona, a povećana su sredstva i Crvenom krstu. Što se poljoprivrede tiče, nastavljamo da pomažemo našim poljoprivrednim proizvođačima, subvencijama, merama za razvoj stočarstva, poljoprivrednim kreditima. Na poziciji kapitalnog održavanja puteva opredelili smo 15 miliona dinara i ta sredstva će se koristiti za presvlačenje putnih pravaca, a sprovodićemo prolećno i jesenje krpljenje rupa na lokalnim putevima. Nova pozicija budžeta je sređivanje i uređenje zona škola, gde smo odredili tri miliona. Stavke u budžetu su uglavnom značajno uvećane u odnosu na ovogodišnji. Postupak izgradnje kanalizacije nije stao, dobili smo građevinske dozvole za jedno selo, očekujemo ovih dana i za još dva, napravljen je plan i blizu smo realizacije. Istakao bih da je ovaj budžet socijalno odgovoran, društveno usmeren u najvećoj meri na decu, jer su ona budućnost ove opštine. Ulaganjem u infrastrukturu stvaramo preduslove za ekonomski napredak", rekao je između ostalog u svom obraćanju Teodorović.

Izglasan je i Kadrovski plan Opštinske uprave, Opštinskog pravobranilaštva, stručnih službi i Kabineta predsednika Opštine Bogatić za 2023. godinu, kao i Odluka o opštinskim administrativnim taksama.

Usvojen je i Izveštaja o realizaciji plana za ostvarivanje i unapređenje rodne ravnopravnosti u opštini Bogatić za tekuću godinu i Program unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite stanovništva opštine Bogatić za 2023.
Mačvainfo.rs

Data je saglasnost na Odluku o II izmeni i dopuni Odluke o utvrđivanju cena komunalnih proizvoda i usluga Javnog komunalnog preduzeća "Bogatić", kao i saglasnost na Drugu izmenu Posebnog programa korišćenja sredstava subvencija iz budžeta opštine Bogatić za ovu godinu i Izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz Programa poslovanja JKP „Bogatić" Bogatić za period 01.01.-30.09.2022. godine.

Podržano je i Rešenje o otuđenju garaže broj 1 koja se nalazi u pomoćnom objektu broj 3 na katastarskoj parceli broj 10546 K.O. Bogatić.

Odbornici su konstatovali prestanak mandata školskih odbora osnovnih škola "Cvetin Brkić" u Glušcima, "Mika Mitrović" u Bogatiću, "Janko Veselinović" u Crnoj Bari, "Laza K. Lazarević" u Klenju i "Vuk Karadžić" u Badovincima, a potom su imenovani novi školski odbori.

Izglasano je i rešenje o imenovanju Lokalnog saveta roditelja opštine Bogatić.
Mačvainfo.rs

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa