23. decembar 2022.23. dec 2022.
Beta

Beta

Radna grupa predlaže izmene zakona i pravilnika kako bi se sprečilo nasilje u školama

Radna grupa ocenila je da je potrebno izmeniti tri zakona i pravilnike kako bi se primenile mere za sprečavanje nasilja u školama, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Kako je navedeno, potrebno je izmeniti pojedine članove zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i pravilnike o ocenjivanju učenika.

Takođe, potrebno je izmeniti i pravilnike o protokolu postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, kao i o obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada.

Na sastanku Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama odlučeno je da vladanje učenika od petog do osmog razreda bude brojčano ocenjivano u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta, a ta ocena će ulaziti u prosek.

Biće predloženo i odlaganje ispisivanja učenika iz srednje škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, do njegovog okončanja, i da svaka škola pojedinačno odlučuje da li će učenici moći da koriste mobilni telefon tokom nastave.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa