13. januar 2023.13. jan 2023.
Foto: Mačva Info

Foto: Mačva Info

Mačvanski teatar danas slavi 73. rođendan

Pozorište “Janko Veselinović” u Bogatiću osnovano je 13. januara 1950. i kontinuirano postoji i radi već pune 73 godine.

Foto: Mačva Info


Proteklih više od sedam decenija mačvanski amateri skretali su pažnju kulturne javnosti i renome gradili kvalitetnim predstavama, nakon kojih se neretko čulo mišljenje publike i kritičara da mogu stati rame uz rame sa profesionalnim ansamblima.

Foto: Mačva Info


Milivoje Martinović, Zvonko Berić, Dragoljub Đenadić-Đena, Dragoslav Dakić-Daka, Raša Vukomanović, Rajko Pavić, Revizor Nešić, Dragojlo Petrović, Miroslav Ković-Tesla, Ruža Vukotić, Ninko Kovačević, Jelica Đonlić, Dragomir Ninković, Ruža Radovanović, Dragan Srnić, Zoran Đonlić, Branislav Ković, Desa Kovačević, Milenko Ljubinković, Slaviša Perić, Klara Kakučka, Žarko Stojanović, Anita Ercegovčević, Ivana Terzić, Miroslav Perić, Mina Šanković, Miloš Jurišić… zapaženim ulogama ispisivali su istoriju pozorišta „Janko Veselinović“ i uz ostale koji su gazili tim daskama i poklanjali se na aplauzima i sa onima ispred i iza scene, za ove sedamdeset tri godine izgradili ime cenjeno na daleko.

Foto: Mačva Info


Prvi reditelj teatra bio je Milivoje Martinović Martin, a najviše predstava tokom najuspešnijeg perioda u istoriji pozorišta, osamdesetih, devedesetih godina i prvoj dekadi ovog milenijuma režirao je Zoran Đonlić. On je 2008.godine pokrenuo i Dečiju scenu, a 2013. novooformljenom Omladinskom scenom nasledila ga je Ivana Terzić, koja je sedam sezona nizala uspehe sa mačvanskim srednjoškolcima. Terzićeva od pre dve godine seda u rediteljsku stolicu prvog ansambla i sa njima pomera granice amaterizma u našoj zemlji. Mačvanski amateri s ponosom navode da je "mlađi pogon" pozorišta u Bogatiću u poslednjoj deceniji iznedrio jednu doktorantkinju i saradnika u nastavi na Fakultetu umetnosti u Prištini, jednog diplomiranog glumca i jednog akademca na studijama glume na Akademiji umjetnosti u Banja Luci.
Mačva Info

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa