20. januar 2023.20. jan 2023.
Beta

Beta

Predstavnici EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije danas sa Vučićem o Kosovu

Specijalni predstavnici Evropske unije i SAD za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, i savetnici lidera Nemačke, Francuske i Italije dolaze danas u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Očekuje se da glavna tema razgovora budu dalji koraci u dijalogu Beograda i Prištine i francusko-nemački plan za Kosovo, koji je EU usvojila.

Lajčak, Eskobar, specijalni izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuel Bon i Jens Pletner, i savetnik italijanske premijerke Frančesko Marija Talo, dolaze u Beograd iz Prištine, u sklopu pojačanih diplomatskih aktivnosti Zapada na normalizaciji odnosa dve strane.

Petorka će se danas u 10.00 sastati u Prištini sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a posle podne u Beogradu sa Vučićem.

Vučić je juče rekao da očekuje "teške razgovore", a na pitanje sa kojim planom dolaze, imajući u vidu "crvene linije" Beograda, kazao je da dolaze "sa planom koji njih zanima".

"Dolaze sa planom koji njih zanima, oni su sila, oni su veliki, mi smo mali. Zato će razgovori biti teški", naveo je Vučić.

Jedan od ciljeva posete, kako su nedavno naveli diplomatski izvori u Briselu, je i priprema naredne runde dijaloga na najvišem nivou, odnosno sastanka Vučića i Kurtija. Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu u novembru 2022. godine, u jeku tenzija na severu Kosova.

Uz Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, i Eskobara, zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan, aktivnu ulogu u procesu normalizacije odnosa od letos imaju i Emanuel Bon i Jens Pletner, savetnici francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Upravo su Bon i Pletner u septembru 2022. dostavili Vučiću i Kurtiju takozvani francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa, koji je osnov za pregovore.

Današnji sastanci će biti prvi u kojima će učestvovati i Italija, budući da će sa Kurtijem i Vučićem razgovarati i Frančesko Marija Talo, savetnik premijerke Đorđe Meloni.

Prištinu i Beograd su ovog meseca posetili i specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole i specijalni britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič.




Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa