23. januar 2023.23. jan 2023.
Epidemiolog: postoji opasnost od širenja malih boginja u Srbiji

Epidemiolog: postoji opasnost od širenja malih boginja u Srbiji

Epidemiolog subotičkog Zavoda za javno zdravlje Subotica, Nebojša Bohucki upozorio je danas da će se epidemija malih boginja, registrovana u Smederevu, "verovatno" proširiti na ostatak Srbije.

Bohucki je za portal Magločistač naveo da su male boginje (morbile) "jedna od najzaraznijih bolesti u svetu".
"Lek ne postoji, a vakcinacija dece je jedina prevencija. Svako ko nije vakcinisan kao dete, tokom epidemije, pre ili kasnije će doći u kontakt sa ovom bolešću, jer je kontakt sa ovim virusom jako teško izbeći", naveo je epidemiolog.

On je kazao da je osoba zaštićena od malih boginja ako je primila dve doze vakcine, nebitno da li je monokomponentna (M) protiv morbila, dvokomponentna (MM) protiv morbila i zauški ili trokomponentna (MMR) protiv morbila, zauški i rubeola.

"Ako je neko primio dve vakcine zaštićen je nekih 98 odsto, dok u slučaju jedne doze, zaštićenost je od 90 do 95 odsto. U ovim slučajevima, osoba može da oboli ali će imati blažu kliničku sliku", naveo je Bohucki.

Podsetio je da je pravilo da deca prime dve doze, prvu sa dve godine i drugu sa sedam godina života, i da je po zakonu do 18. godine moguće primiti MMR vakcinu.

"Preko 18 godine nema vakcinacije, osim u žarištu epidemije, kada je moguće možda odvojiti veći broj vakcina, koje bi u takvim situacijama mogle da se daju i osobama iznad 18 godina", naveo je epidemiolog.

Dodao je da u početnoj fazi bolest ima "vrlo nespecifičnu kliničku sliku, da liči na prehladu ili na grip koji prati kašalj, curenje nosa i temperatura, pa se tek onda pojavi osip uz moguće kasnije komplikacije".

"Oko 30 odsto bolesne dece dobije zapaljenje srednjeg uha, što je izuzetno bolno i neprijatno, veoma intenzivan proliv koji zahteva hospitalizaciju, zapaljenje pluća (virusna pneumonija), a leka nema nego se bolest leči simptomatski. Zatim, zapaljenje mozga što na kraju može da dovede i do smrtnog ishoda", rekao je Bohucki.

Podsetio je da je poslednja epidemija malih boginja u Srbiji zabeležena 2017-18. godine kada je obolelo oko 5.800 ljudi, a umrlo njih 15.


Beta

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa