24. januar 2023.24. jan 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Stabilan budžet i uštede omogućili da grejanje za Šapčane ne poskupi

Cene grajanja u Šapcu za ovu grejnu sezonu neće rasti. Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je naveo da je razlog tome stabilnosta budžeta, ali i uštede u energentima. Podsetio je da je u 2022. godini cena gasa povećana 11 odsto, a početkom ove godine novih 11 odsto.

-Počeli smo grejnu sezonu 15 dana kasnije, zbog toga što je bilo toplo. Pored toga, treba nam mnogo manje energenata nego što je to bilo prethodnih godina kada su temperature bile znatno niže. Imali smo u novembru 151.756 metara kubnih gasa manju potrošnju nego 2021. godine u tom periodu, a u decembru 250.260 metara kubnih gasa potrošeno manje nego godinu dana ranije. Zbog tih ušteda, kada smo usvajali budžet, videli smo da možemo da ne povećavamo ni fiksni, ni varijabilni deo cene grejanja za ovu sezonu. Verujem da je to dobra vest za naše sugrađane. Oni koji imaju stan od oko 50 kvadrata uštedeće za grejnu sezonu oko11.000 dinara bez PDV-a, a 13.000 dinara sa PDV-om, što je značajno za svačiji budžet. Istovremeno i stimulišemo priključenja na „Toplanu“, odnosni na grejanje na gas, što je važno za kvalitet vazduha koji udišemo. Poznato je da su individualna ložišta veliki zagađivači vazduha. Cena grejanja za stan od 50 kvadrata, bez PDV-a je oko 48.000 dinara, a da je povećana 23,24 odsto bila bi oko 59.000 dinara i ušteda je velika, rekao je gradonačelnik.

Pre nekoliko dana pojedine građane Šapca uznemirio je crni dim koji je izlazio iz dimnjaka Toplane. Gradonačelnik je naveo da se radilo o tehničkoj intervenciji, odnosno redovnim aktivnostima.

-Crni dim se pojavio u jednom kratkom vremenskom periodu, kada je ovlašćeni serviser podešavao gorionik za grejanje na mazut, a mazut nije korišćen desetak godina, što je dovelo do pojave crnog dima. Mi u svojim skladištima, kao alternativni energent, imamo oko 350 tona mazuta. Nismo znali kakvo će biti snabdevanje gasom. Ne postoje problemi, snabdevanje gasom je redovno, a mazut čuvamo u slučaju da dođe do prekida snabdevanja gasom, rekao je gradonačelnik Pajić.

Glas Podrinja

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa