6. februar 2023.6. feb 2023.
Da li ste čuli za psihodramu?

Da li ste čuli za psihodramu?

Ukoliko ste zainteresovani da se upoznate sa psihodramom ne samo teorijski već i iskustveno, možete prijaviti svoje učešće u radionici „Psihodrama“ koja će biti realizovana 25. februara ( subota ) u 10.30 u Centru za stručno usavršavanje.

Učešće je BESPLATNO za učenike, studente i nezaposlene.

Prijava učešća je obavezna putem mejla miravs.1@gmail.com


Psihodrama je grupni psihoterapijski metod nastao 1921. godine, kada mladi bečki psihijatar Moreno osniva „Teatar spontanosti“ počevši da vodi terapijske grupe, a nakon toga tridesetih godina seli se u Njujork gde započinje svoj rad narednih trideset godina.

Zanimljivo je da je Moreno prvi upotrebio izraz „grupna terapija“ i da su baš iz njegove škole proizašle druge psihoterapijske metode od kojih su najpoznatije Transakciona analiza Erika Berna, Geštalt terapija Fric Perlsa i Integrativna terapija Petcolda.

Tokom 60-ih godina psihodrama se primenjivala širom Evrope u Americi i Japanu. Na prostore eh Jugoslavije psihodramu kao terapijski metod je doneo Dušan Potkonjak, koji i danas živi i radi u Beogradu. Iz njegove škole nastalo je nekoliko drugih škola psihodrame u Srbiji, u kojima se obučavaju budući psihodramski terapeuti. Njihova edukacija traje najmanje četiri godine.

Psihodrama ima veoma široku primenu kako u prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja tako i kao terapijska tehnika. Učesnici koji se prvi put sretnu sa psihodramom često je opisuju kao zanimljivu, dinamičnu pa čak i zabavnu. Rad na problemima i životnim temama i izazovima ne mora nužno da bude sumoran i težak a psihodrama je upravo dokaz za to!


Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa