15. februar 2023.15. feb 2023.
Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

DEDA ŽARKO I 23 POTOMKA

Recept za dug život

U idiličnom pobrđu sela Mrovska ugnezdilo se domaćinstvo Žarka Brkića koji broji 91 leto. Još držeći domaćin ima nesvakidašnju životnu priču. Iako je kao dete bio narodski bolešljikav svako jutro išao do staje da sa dedom vidi svoje omiljene životinje i tako, veli, izgradio ljubav ka selu koja ga drži i ovih poznih godina. Uz dva sina i dve ćeri stekao je i unučad i praunuke pa sada porodično stablo broji ni manje ni više nego 23 člana. Među potomcima najstarija je ćerka Cana sa 68 godina a najmlađi praunuk Jovan koji je tek napunio šest meseci. Vedra starina uz smešak veli da se nada da će dočekati da ih bude bar tridesetak.

Svoj recept za dug život nudi u radu i samo u radu. Uz zdravu ishranu eto i bogatog života. A radio od malih nogu, čak 33 godine na cirkularu a kao napredni poljoprivrednik znao utoviti godišnje i po stotinak bikova ali i od 1982.godine raditi u sopstvenoj mini sušari. Poseduje i pet hektara zasada pod voćem a godišnje ispeče preko 100 kazana rakije od svakojakog voća a namerava, posluži li ga zdravlje, ove godine peći i rakiju od žare iliti za mlađe koprive.

Kada je bio mali, kao pouk mlađima veli deda Žarko, jela se proja, dudinje, glog i trnjine a onda je u zrelim godinama ka starosti slučajno saznao da ima pritisak od čak gornjih 200, ali je Božića za nama jeo pečenice ko za srećnih leta. A na kontroli pritisak momački. Njegova Mrovska i zdravo okruženje učinili da se preko devedeset leta vidi samo u težem hodu ističući da treba izbegavati sekiraciju. Tajna je u tome veli uz osmeh da nikako mladi ne odlaze iz sela i njegove Opštine Vladimirci koju ne bi ni za šta menjao.


A dodaje ne postoji zanat u kome se nije okušao a da mu nije ušao u trag. Ponosi se i sa tri priznanja za domete u poljoprivredi u saradnji sa zadrugom Prvi maj iz Vladimiraca. Uvek išao u korak ispred vremena ali ipak se iznova i iznova vraća na potomke ponosan ne zaboravljajući ni suprugu Ljubicu koja je kao zaljubljenik u stočarstvo uvek bila tu da mu pomogne da ostvari sve što je poželeo, čovek zlatnih ruku.

Selo, zaključuje ne bi menjao ni za šta a na rastanku pokazao krajolik zatalasale Mrovske kao recept dobrog zdravlja. Deda Žarko sneva da broj od 23 potomka doživi da se uveća bar na 30 ali i da oživi selo, jer sva tajna trajanja, tvrdi, leži u njemu.

S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa