23. februar 2023.23. feb 2023.
Foto: Beta

Foto: Beta

U Privrednoj komori Srbije predstavljene savetodavne usluge namenjene za izvoznike

Savetodavne usluge namenjene izvoznicima, odnosno internacionalizaciji poslovanja kompanija iz sektora drvne, prehrambene i metalske industrije u okviru prekograničnog projekta "Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja-Enhance" predstavljene su danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Projekat se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020, a realizuju ga Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga i Centrom za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti-Energis iz Sarajeva, saopštila je PKS.

Kako je istaknuto na prezentaciji, tokom obuke koja je trajala od juna prošle godine do februara ove godine eksperti sa dugogodišnjim iskustvom u ravoju inovacija u industrijskim procesima pružali su savetodavne usluge kompanijama iz Srbije i BiH zainteresovanim za internacionalizaciju poslovanja i plasman proizvoda na tržišta EU.

Pored pomoći u pronalaženju poslovnih partnera, tokom obuke su predstavljeni i aktuelni regionalni i domaći fondovi i programi podrške za mala i srednja preduzeća (MSP), regulative i standardima koji prate izvoz proizvoda na EU, kao i inovacijama, transferu znanja i tehnologijama.

Predstavnica PKS Nermina Ljubović rekla je da je ovo veoma značajan projekat za privrednike obe zemlje koji su prepoznali mogućnost saradnje ne samo u oblastima koje pokriva projekat već i u ostalim granama privrede.

"Konačno je došlo vrijeme kada firme i komore treba da deluju zajednički prema EU fondovima. Ključ svih ovih aktivnosti jeste stvaranje kritične mase koja će samoincijativno delovati, te nastaviti jačati prekograničnu saradnju, zahvaljujući projektu Enhance", navela je predstavnica Sarajevske regionalne agencije-SERDA Aida Đamalija-Duran.


Projekat Enhance je počeo u julu prošle godine i traje dve godine, a u aktivnosti projekta učestvuje 90 kompanija, po 45 iz Zlatiborskog okruga i iz BiH.

Telo za ugovaranje projekta je Ministarstvo finansija Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa