28. februar 2023.28. feb 2023.
Crkva Sv. apostola Luke u Jaloviku (Foto:Turistička organizacija opštine Vladimirci; www.daibau.rs)

Crkva Sv. apostola Luke u Jaloviku (Foto:Turistička organizacija opštine Vladimirci; www.daibau.rs)

Istorija i tradicija Posavotamnave

Crkva Sv. apostola Luke u Jaloviku – bogomolja na mestu nekadašnje crkve

Ova sakralna građevina je počela da se zida 1935. godine, na starom seoskom groblju, odnosno na mestu prethodne bogomolje iz 1864. godine. Prethodnu crkvu je oštetio zemljotres, a pošto je bila podignuta na trošnom terenu bila je sklona padu.

Nova, sadašnja crkva, rađena je po projektu inženjera Aleksandra Bučina iz Šapca. Preduzimač je bio Šimun Franović Dalmatinac, pod nadzorom inženjera Borivoja Kostića iz Beograda. Završena je 1938. godine i osvećena malim jerejskim osvećenjem.

Nadgrobna ploča Ninka Miloševića (Foto:Turistička organizacija opštine Vladimirci; www.daibau.rs)


U pitanju je jednobrodna građevina sa prostranim oltarom na istočnoj strani i nešto užom pripratom na zapadu nad kojom se izdiže dvospratni zvonik. Fasade su vertikalno podeljene masovnim pilastrima sa stepenastim kapitelima između kojih su smešteni prozori, portali i okulusi. U unutrašnjosti građevine, koja je pregledna i osvetljena, izložene su ikone na limu, dela Ljubomira Markovića. Na zapadnu fasadu ugrađena je nadgrobna ploča posavskog kneza Ninka Miloševića.

U prostranoj porti, u njenom severnom delu, je stara kamena časna trpeza iz prethodne crkve, grob jereja Ninka Markovića, paroha koji je bio zaslužan za podizanje jalovičke crkve.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa