12. mart 2023.12. mar 2023.
Beta

Beta

Mali: Sa rastom cena borićemo se i narednih meseci jer veliki deo inflacije uvozimo

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će procenat rasta penzija ove godine biti dvocifren, a da će se tačan iznos znati do jeseni.

Mali je rekao da će u septembru Srbija u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) "imati tačnu računicu, usklađenu sa švajcarskom formulom", koja će kao parametre nivoa rasta penzija uzeti rast plata i nivo inflacije.

Na pitanje da li se od marta očekuje usporavanje inflacije, kako je ranije najaviljivano, Mali je odgovorio da je inflacija "uvezena" i da su se "svetski ekonomski problemi prelili i na tržište Srbije koja je usko povezana sa ekonomijom Evropske unije koja je najveći spoljnotrgovinski partner.

"Optimista sam, ali se u procenama i planovima uvek vodim pesimističnim prognozama, kako bi se anulirali dodatni negativni efekti eventualnog pogoršanja parametara. Svi trpimo posledice, to je neizbežno", rekao je Mali i dodao da "Srbija uspeva da građanima umanji efekte inflacije povećanjima plata i penzija".

Povodom profesionalizacije javnih preduzeća, što je deo i agende sa MMF-om, Mali je rekao da je u pripremi zakon o upravljanju privrednim društvima, koji je u decembru prošao javnu raspravu i sada su u toku usaglašavanja.

"Očekujem da se predlog zakona nađe pred vladom u prvoj polovini ove godine, a po njegovom konačnom usvajanju ćemo konačno, nadam se, rešiti ovo važno pitanje", kazao je Mali.


Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa