17. mart 2023.17. mar 2023.
Pixabay

Pixabay

Mladi iz Srbije mogu da se prijave za besplatne karte za putovanje Evropom

Evropska komisija je objavila poziv za besplatnu železničku kartu za putovanje Evropom na koji mogu da se prijave i mladi iz Srbije. Prijave za učešće u inicijativi Otkrijte EU (DiscoverEU) trajaće do 29. marta, a besplatnu propusnicu dobiće 35.000 izabranih kandidata.

Poziv je otvoren za mlade rođene od 1. jula 2004. do 30. juna 2005. iz zemalja članica EU i država uključenih u program Erazmus+, kao što su Srbija, Severna Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska, saopštila je Komisija.

Zainteresovani treba da se prijave putem Evropskog portala za mlade, da odgovore na pet pitanja iz kviza o EU i drugim inicijativama EU za mlade i na još jedno dodatno pitanje.

Izabrani kandidati će moći da putuju Evropom najviše 30 dana, u periodu od 15. juna 2023. do 30. septembra 2024.

"Ovogodišnji učesnici će moći da otkriju novu rutu evropskog Bauhausa, pokrenutu u januaru 2023, čiji je cilj da inspiriše mlade u odabiru svojih destinacija i podigne svest o važnosti zajedničkog stvaranja 'lepe, održive Evrope'", navodi se u saopštenju EK.


Učesnici će takođe moći da iskoriste inicijative pokrenute tokom 2022, Evropske godine mladih, kao što je Kulturna ruta inicijative Otkrijte EU, koja kombinuje različite destinacije i kulturne grane, uključujući arhitekturu, muziku, likovnu umetnost, pozorište, modu i dizajn.

Dobitnici propusnice će moći da posete Evropske prestonice kulture, mesta koja su na Uneskovoj listi svetske baštine, lokacije s oznakom evropske baštine ili mesta koja su dobila nagrade za pristupačnost grada.

Takođe će moći da koriste karticu za popuste sa više od 40.000 popusta za javni prevoz, kulturne i sportske događaje, smeštaj, hranu i druge usluge dostupne u zemljama koje ispunjavaju uslove.

Nacionalne agencije za program Erazmus+ će imati informativne sastanke sa izabranim kadidatima kako bi ih pripremili za putovanje, a osobe s invaliditetom ili zdravstvenim problemima će dobiti dodatnu podršku i pratnju na putovanju.

Inicijativa Otkrijte EU je pokrenuta u junu 2018. i uključena je u novi program Erazmus za period od 2021. do 2027. Propusnice za putovanja je od 2018. dobilo 212.700 osoba, a prijavilo se gotovo 916.000 kandidata. Prema poslednjem istraživanju sprovedenom posle putovanja, 72 odsto kandidata je reklo da je prvi put putovalo vozom izvan svoje zemlje, a za mnoge je to bilo prvo putovanje bez roditelja ili drugih odraslih. Većini učesnika putovanje je pomoglo da se više osamostale, da se upoznaju s drugim kulturama i evropskom istorijom, kao i da poboljšaju znanje stranog jezika, navodi se u saopštenju.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa