18. mart 2023.18. mar 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Mlekari Mačvanskog okruga mole premijerku za dodatnu pomoć

Udruženje proizvođača mleka Mačvnskog okruga uputilo je pismo predsednici Vlade Ani Brnabić u kom je obaveštavaju o aktuelnoj situaciji u mlakarstvu i mole da se uvedu mere kojima će se zaštititi domaća proizvodnja mleka. Navode da se situacija drastično pogoršala od sastanka koji je premijerka krajem februara održala sa mlekarama, trgovinskim lancima i udruženjima proizvođača mleka, te da su sve mlekare, sem Imleka, značajno smanjile cenu mleka uz neredovne isplate.

-S obzirom da mlekare najavljuju i dalje pad cene u otkupu, zbog velikih zaliha mleka, kao udruženje ne vidimo nijedan razlog za ukidanje prelevmana, kako to zahteva Evropska komisija. Iz razgovora sa pojedinim mlekarama stičemo zaključak da se zalihe najviše stvaraju zbog uvoza velikih količina sireva i evaporata (dehidriranog mleka) po dampinškim cenama, pa Vas molimo da se uvedu prelevmani na sireve od najmanje 200 dinara po kilogramu i evaporat od 60 dinara po kilogramu. Potpuno razumemo da ste izloženi velikom pritisku od strane Evropske komisije za ukidanje postojećih prelevmana, ali Vas molimo da se dodatno učini napor, uz poštovanje procedure, dokaže argumentovano i činjenično da je režište Srbije zatrpano mlečnim proizvodima po izrazito dampinškim cenama. Sve najavljene mere Ministarstva poljoprivrede, povećanje premije za mleko i većih regresa po grlu, su već obesmišljene smanjenjem cene mleka u otkupu, tako da pod ovim okolnostima ne može se govoriti o oporavku mlečnog govedarstva, već o njegovom ubrzanom gašenju. Kao što ste mogli čuti i videti na sastanku smo jasno izneli stav ko su akteri na tržištu mleka koji domaću proizvodnju mleka guše, što za posledicu ima gašenje farmi i zatvaranje mlekara, Molimo Vas da se ne dozvoli monopol na tržištu mleka od bilo koga i da se ograniče trgovinske marže, stoji između ostalog u saopšenju Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Vlada Republike Srbije uvela je prelevmane (takse na uvoz) mleka, od 15 dinara po litiri i nekih vrsta sireva, od 30 dinara po kilogramu. Neki mediji su protekle sedmice objavili da je ovo učinjeno bez kosultacija sa Evropskom unijom, te da je Evropska komisija od Vlade Srbije tražila da se ove mere ukinu.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa