20. mart 2023.20. mar 2023.
Druga sednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor (foto: Kabinet načelnika MUO)

Druga sednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor (foto: Kabinet načelnika MUO)

Težak položaj inspekcijskih službi

Mnogi inspektori napuštaju službu, a kao razlozi se navode teški uslovi rada i neprijatnosti sa kojima se susreću na terenu
Druga sednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, održana je proteklog petka u Palati Srbija. Sastanku sa temom poboljšanja međusobne saradnje upravnih okruga sa ministarstvima pre svega u domenu položaja i rada inspekcijskih službi, prisustvovali su i načelnici upravnih okruga sa područja Republike Srbije. Sednicom je presedavao dr Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave i predsednik Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.


Stanje u inspekcijskim službama složeno i teško, ocenjeno na sastanku (foto: Kabinet načelnika MUO)


Na sastanku je ocenjeno da je postojeći broj inspektora nedovoljan, a starosna struktura nepovoljna, jer je prosečna starost inspektora u Srbiji 59 godina. Odnosno, prema raspoloživim podacima ove godine će biti penzionisano više od 160 republičkih inspektora.

-Mnogi inspektori napuštaju službu, a kao razlozi se navode teški uslovi rada i neprijatnosti sa kojima se susreću na terenu- istaknuto je na sednici.


Ministar Martinović je ocenio da je postojeće stanje alarmantno i dodao da je u najavi izmena Zakona o inspekcijskom nadzoru, sa čime je saglasna i republička Vlada.

-Nagomilani problemi su godinama prisutni i ne mogu se rešiti u kratkom roku,ali se mora započeti sa njihovim rešavanjem, uz pomoć Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva- izjavio je Martinović i osvrnuo se na značaj načelnika upravnih okruga u ovom pitanju:

-Bez aktivnog učešća i aktivne uloge svih načelnika upravnih okruga u Srbiji, problemi inspekcija ne mogu biti rešeni. Od danas pa na dalje načelnici upravnih okruga će imati važnu ulogu u radu Koordinacione komisije i pojačaćemo vezu Ministarstva državne uprave i lokalne smaouprave sa njima- zaključio je predsednik Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, Aleksandar Martinović.

Problemi inspekcija rešivi samo uz aktivno učešće načelnika upravnih okruga (Foto: Kabinet načelnika MUO)


Na sednici je razmatran i usvojen Godišnji izveštaj o radu inspekcija za 2022. godinu, potom godišnji planovi rada za tekuću godinu, a donet je i novi Pravilnik o radu i formirana Radna grupa za praćenje, usklađivanje i vršenje inspekcijskog nadzora nad neprofitnim organizacijama.

Mačvanski upravni okrug je predstavljao načelnik Željko Marjanović.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa