29. mart 2023.29. mar 2023.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

U Šapcu predstavljen projekat "Znanjem do posla"

Danas, 29.03.2023. u sali Kristal hotela Sloboda predstavnicima osnovnih i srednjih škola iz Mačvanskog i Kolubarskog okruga, kao i iz gradova Sremska Mitrovica i Ruma, predstavljene usluge karijernog vođenja i savetovanja (KViS) koje se sprovode u okviru projekta „Znanjem do posla“.
Glas Podrinja

Partnerski projekat vlade Švajcarske i Srbije trenutno se realizuje u 13 regiona u Srbiji, a osmišljen je tako da kreira što bolje preduslove za brže zapošljavanje mladih kroz razvoj sistema karijernog vođenja i savetovanja, kao i kroz konkretne obuke na radnom mestu kod poznatog poslodavca.
Oliver Štrajt (Streit), direktor projekta „Znanjem do posla“/Glas Podrinja

Usluge KVIS-a namenjene su mladima od 15 do 30 godina, kao i starijima ukoliko pripadaju teže zapošljivim kategorijama društva, kako bi se unapredile njihove profesionalne veštine i stvorili povoljniji uslovi za brži radni angažman. Zahvaljujući mreži partnerskih organizacija, takozvanih brokera, mladi prolaze kroz sveobuhvatan sistem karijernog vođenja i savetovanja pri čemu ih obučeni karijerni praktičari osnažuju u razumevanju ličnih talenata i informišu o aktuelnostima sa tržišta rada, mogućnostima daljeg usavršavanja i mogućnostima zaposlenja.
Projekat "Znanjem do posla"/Glas Podrinja

Usluge karijernog vođenja i savetovanja pružaju se u sedam osnovanih Job info centara u Nišu, Pirotu, Knjaževcu, Kruševcu, Požegi, Šapcu i Kragujevcu, kao i osnovnim i srednjim školama u regionima pokrivenim projektom, koji uz program osnaživanja mladih u cilju odgovornog planiranja karijere, u skladu sa interesovanjima, organizuje i realne susrete sa poslodavcima i predstavnicima određenih zanimanja u cilju upoznavanja sa konkretnim profesijama.
U realizaciju projekta uloženo je 29 miliona evra, a gotovo 27 hiljada mladih je koristilo usluge karijernog vođenja i savetovanja u proteklih osam godina. Preko 1.600 polaznika programa završilo je obuku na radnom mestu, a 77% polaznika obuka se zaposlilo. Prepoznavajući značaj umrežavanja, u projekat se uključilo i 250 kompanija kao i brojni partneri iz javnog i civilnog sektora, svesni da su kompetentni i obučeni mladi kadrovi budućnost privrede i društva.
Gordana Mandić Radosavljević, predsednica Udruženja Svetlost i koordinatorka JOB Info centra Šabac/Glas Podrinja

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, kao i Agencije za kvalifikacije, Privredne komore i Nacionalne službe za zapošljavanje.
Mirjana Vasić, psiholog/Glas Podrinja

Opširnije u štampanom izdanju.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa