30. mart 2023.30. mar 2023.
Učenici Biotehničke škole iz Maribora u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Učenici Biotehničke škole iz Maribora u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Učenici Biotehničke škole iz Maribora u poseti Srednjoj poljoprivrednoj školi u Šapcu

Učenici Biotehničke škole iz Maribora od ponedeljka su u poseti Šapcu. Istovremeno, đaci šabačke Srednje poljoprivredne škole borave u tom gradu u okviru višegodišnje saradnje i učeničke razmene dve obrazovne ustanove.

Učenici sa đacima iz Srbije (Foto: Glas Podrinja)

-Svake godine u proleće dešava se razmena naših i njihovih đaka. Uvek su u pitanju različiti smerovi: poljoprivredni, veterinarski, prehrambeni tehničar, hortikultura. Ove godine je došlo pet veterinarskih i jedan poljoprivredni tehničar iz Slovenije. Cela saradnja već godinama unazad se bazira na kulturno- istorijskoj i stručnoj razmeni. Obilaze praksu, nastavu, učestvuju na našoj praktičnoj nastavi, upoznaju grad i okolinu, manastire, rasadnike. Bili su u Beogradu, danas idemo u Novi Sad. Na kraju pravimo paralelu u načinu proizvodnje kod njih i kod nas- naveo je profesor biologije u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Šapcu Željko Elor.


Dodao je da je osnovna razlika u tome što je u Sloveniji vinogradarstvo primarna grana poljoprivrede, dok kod nas dominiraju stočarstvo, ratarstvo i povrtarstvo.
Željko Elor (Foto: Glas Podrinja)

-Njima je zanimljivo da vide ono što se kod njih ne radi u toj meri, sve ostalo je manje- više isto. Bili su na veterinarskoj praksi, vežbama iz hirurgije i veterinarski tehničari su ravnopravno sa našim đacima učestvovali u radu- objasnio je Elor.


Profesorka Biotehničke škole u Mariboru Sandra Gostič naglasila je da im se dopada u Šapcu.

-Videli smo mnogo toga, danas smo ovde na školskoj ekonomiji, deca su jahala, primenila su neka praktična znanja. Istovremeno, vaši učenici borave kod nas u Mariboru. Izuzetno je važno što smo u prilici da na ovaj način razmenimo iskustva. Imamo mnogo sličnosti, a ima i razlika, tako da možemo nešto da naučimo i vidimo iz svake nove posete i vrlo smo zadovoljni što imamo takvu mogućnost- podvukla je Gostič.

Sandra Gostič (Foto: Glas Podrinja)

Pored sticanja novih poznanstava, Zala Potočnik je imala priliku da se oproba u jahanju.

-Jašem godinama i to mi nije prvo iskustvo te vrste, ali naučila sam nešto novo, jer mi je ovaj instruktor jahanja pokazao druge tehnike od onih koje sam do sada znala. Oduševljena sam svime što smo videli. Ovo je prilika i da steknemo nova prijateljstva i poznanstva, budući da smo razgovarale i upoznale se sa đacima u Domu učenika- rekla je Zala.


Posetu Šapcu završavaju u subotu, dok đaci iz Srbije u Sloveniji borave od nedelje do petka. Pored ovog, Poljoprivredna škola već godinama radi Erazmus projekte k1 i k2. Grupa učenika, sa dva profesora, u okviru dvogodišnjeg projekta, od srede do nedelje boravi u Poljoprivrednoj školi u Francuskoj.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa