4. april 2023.4. apr 2023.
Nevenka Stanojlović (Foto: privatna arhiva)

Nevenka Stanojlović (Foto: privatna arhiva)

Borba Nevenke Stanojlović sa karcinomom: Ožiljci me podsećaju da nije bio san

Nalaz koji je stigao posle operacije pokazo je da imam maligni kancer dojke. Plašila sam se, čak sam htela i da odustanem. Na kontroli posle zračenja doktorka mi je rekla da neću piti više nikakve terapije i da živim kao zdrava žena
Iako je duže vreme osećala bol u levoj dojci, Nevenka Stanojlović je verovala da se ne radi o nečemu značajnom i da, u najgorem slučaju, ima problem sa srcem. Ipak, kada je tokom pandemije pokretni mamograf stigao u šabačku Bolnicu, malo po preporuci, a malo više vođena intuicijom odlučila je da ode na pregled.

-Ubrzo su mi javili telefonom da postoji promena i da dođem na dodatne preglede. Otkriven mi je tumor veličine 1,5 centimetra. Bila sam šokirana. Stotinu pitanja prolazilo mi je kroz glavu, kako, zašto meni... Mnogo sam plakala tih dana, bila sam i uplašena i zbunjena, navodi Nevenka.

Odlučuje da ode na Institut za onkologiju i radiologiju gde je prima dr Milan Žegarac. Prvi pregled ukazuje na to da je tumor benigni i zakazuje joj biopsiju.

Biopsija potvrđuje da se radi o benignom tumoru i Nevenki zakazuju operaciju za kraj aprila prošle godine koju je obavila dr Anđela Babić.


-Nalaz koji je stigao posle operacije pokazo je da ipak imam maligni kancer dojke. Doktorka me upoznaje sa mojom dijagnozom i zakazuje konzilijum za drugu operaciju. Na drugoj operaciju, u julu, uzeli su mi dva limfna čvora na analizu, kako bi videli da li se bolest proširila. Hvala Bogu, nalaz je bio dobar. Zakazuju mi drugi konzilijum i određuju mi terapiju, hemioterapiju. Ponovo šok i suze. Plašila sam se, čak sam htela i da odustanem. Jedan od najvećih strahova mi je bio da ću izgubiti kosu. Iako su me svi uveravali da mi je to najmanji problem i da će kosa porasti, za mene je to bilo nešto izuzetno strašno, objašnjava Nevenka.

Nakon prve terapije kosa joj nije opala, a onda je počela da ponavlja i sebi i drugima da će tako ostati do kraja. Kompletnu hemioterapiju prošla je bez uobičajenih problema vezanih za ovaj vid lečenja, a i kosu je sačuvala.

Nakon toga usledilo je 21 zračenje u Beogradu na koje je svaki dan odlazila autobusom. Posle nešto manje od godinu dana Nevenka je iz ove borbe izašla kao pobednik.

-Na kontroli posle zračenja doktorka mi je rekla da neću piti više nikakve terapije i da živim kao zdrava žena, ali da redovno dolazim na kontrole. Najsvetlija tačka ovog mog lečenja jesu doktori, sestre i tehničari u Beogradu. Pored dr Anđele Babić, na konziliju mi je bila i dr Natalija Milovančević. Svi su uvek imali razumevanja za mene, pomerali mi zračenja kada mi zbog gužve kasni autobus ili kada žurim da se vratim. Moram svima da zahvalim, od doktora sa ultrazvuka, do sestara i tehničara koji su mi davali terapije. Svi su bili požtvovani i brižni i uvek su imali lepu reč za pacijente koji su se našli u najtežoj situaciji. Posebno mi je značilo što sam posle buđenja nakon obe operacije prvo ugledala sestru Milenu, prijateljicu moje sestre. Naravno, zahvalna sam i svojoj porodici, široj familiji, prijateljima, koji su bili uz mene sve vreme tokom lečenja. Njihova podrška mi je mnogo značila, navodi Nevenka.

Najtužnije je u čekaonici onkologije
Dok sam išla na operacije i terapije na Institut za onkologiju i radiologiju upoznala sam mnogo žena u čekaonici i ordinacijama. Svaka priča je tužna i bolna i svakom je svoja muka najteža. Ipak, videti decu obolelu od raka je posebno strašno. Mislim da niko na to ne može da ostane imun. Česti sam plakala zbog tih malih bića koja su tek počela da žive, a suočila se sa najtežom dijagnozom, priča Nevenka Stanojlović.

Ističe da je ranije malo znala o raku dojke, ali da ni kasnije nije želela da se interesuje mnogo o tome kako se ne bi još više uplašila. Slušala je savete lekara, sestara i tehničara, a istovremeno je u sebi nosila veliku veru.

-Nijednog momenta nisam pomislila da ću izgubiti ovu borbu. Bila sam pozitivna. Molila sam se Bogu za zdravlje i verovala u ozdravljenje. Čula sam za koren kozlac kog ima u manastiru Čokešina i otišla kod majke Ane, koja mi je uz teglice tog korena nesebično dala i dragocene životne mudrosti. Treba biti zahvalan za svaku situaciju u životu. Tek kada se čovek nađe u ovakvoj situaciji shvati da želi samo da ozdravi i živi, a da je sve ostalo manje važno, kaže Nevenka.

Sada živi normalno, uz poštedu od težeg fizičkog rada, a tokom lečenja je naučila i da koriguje ishranu. Prva kontrola očekuje je krajem aprila i planira da u budućnosti redovno obavlja sve preventivne preglede.


-Preventiva i redovne kotrole zdravlja su najvažnije za normalan život. Meni su doktori rekli da sam imala sreće i da sam došla „u pet do dvanaest“. Sada kada je sve prošlo imam utisak da je sve bio samo ružan san. Samo me ožiljci podsećaju na to šta sam sve prošla, kaže Nevenka.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa