20. april 2023.20. apr 2023.
Prva od tri radionice (Foto: Glas Podrinja)

Prva od tri radionice (Foto: Glas Podrinja)

Prva radionica u okviru projekta "Biosol +"

Prva od tri radionice „Primena obnovljivih izvora energije u svakodnevnom životu“, kao prva u nizu aktivnosti u oviru projekta „Biosol +“ održana je danas u Trening centru na Letnjikovcu. Projekat „Biosol +“ nastavak je projekta Biosol koji je trajao u period od 2019-2021. godine kao program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske u kom učestvuju gradovi Šabac i Nova Gradiška.

Marijana Vidić Poletov (Foto: Glas Podrinja)


-LAG (Lokalna akcijska grupa) Zapadna Slavonija, kao partner na projektu "Biosol +" doveo je ovde 15 penzionera, predstavnika Udruženja panzionera sa našeg područja. Oni su čuli predavanje o obnovljivim izvorima energije. Mi kao LAG se temeljimo na lider principu i okupljamo 10 jedinica lokalne samouprave. Drago nam je da je Šabac prepoznao nas kao dobre partnere. Prvi zajednički projekat je uspešno završen i sada nastavljamo saradnju. Mi smo pretežno ruralno područje i pokušavamo da okupimo što više interesnih grupa. Zbog toga smo zanimljivi kada je reč o obnovljivim izvorima energije, od biomase, solarnih panela i svih drugih izvora koje nam daje priroda, rekla je Marijana Vidić Poletov, voditeljka LAG-a Zapadna Slavonija.

Današnja radionica organizovana je za penzionere i udruženja. Sutra će gosti Trening centra biti prosvetni radnici i učenici, a u ponedeljak privrednici i poljoprivrednici.

Ivana Mićović (Foto: Glas Podrinja)


-Projekat koje je grad Šabac sa gradom Nova Gradiška potpisao još pre tri godine i koji je prošle godine završne u prvoj fazi, dobio je nastavak u vidu projekta "Biosol +" koji takođe ima za cilj promiciju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Tema je veoma aktuelna, pogotovu sada u vreme energetske krize. Imamo veoma lep i važan zadatak da ispromovišemo značaj ove teme od najmlađe generacije do najstarije, rekla je Ivana Mićović,projektni asistent i sekretar Skupštine grada Šapca.

Danas predavanje penzionerima i udruženjima (Foto: Glas Podrinja)


Ukupna vrednost projekta „Biosol +“ – upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse sa samostalnom svrhom je 338.999,94 evra. Od toga je za grad Šabac izdvojeno 148.329,25 evra.

Tokom prve faze Biosola na Letnjikovcu je izgrađena kotlarnica na biomasu na koju je povezano šest objekata socijalne namene, na OŠ „Stojan Novaković“ i na Trening centar postavljeni su solarni kolektori, na narodnu kuhinju postavljen je termo solar, dok je u vrtiću ugrađena toplotna pumpa. Na taj način ovaj deo Letnjikovca postao je tzv. energetski nezavisno ostrvo.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa