25. maj 2023.25. maj 2023.
Promocija projekta „O-dva-ja-mo“  (Foto: Glas Podrinja)

Promocija projekta „O-dva-ja-mo“ (Foto: Glas Podrinja)

Promocija projekta „O-dva-ja-mo“ ispred OŠ „Mika Mitrović“ u Bogatiću

Promocija projekta „O-dva-ja-mo“ organizovana je u četvrtak ispred Osnovne škole „Mika Mitrović“ u Bogatiću. Učenici šestog razreda te obrazovne ustanove upoznali su se sa značajem pravilne separacije otpada. Na dva štanda, ambasadori projekta, delili su promotivni materijal, a organizovan je i nagradni kviz znanja za đake.
Foto: Glas Podrinja

Projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Evropske unije i Ambasade Kraljevine Švedske u 17 gradova i opština širom Srbije koje servisiraju četiri regiona za upravljanje otpadom: Duboko, Pančevo, Pirot i Srem- Mačva, kojem pripada Bogatić.

-U okviru projekta sprovedenog u sklopu IPA programa 2017, opština je dobila kamion zapremine 20 kubnih metara, devet plavih kontejnera za metal, plastiku i papir i 33 žuta za staklo, kao i 1.842 plave kante zapremine 240 litara. Vrednost projekta je 200 hiljada evra, a Bogatić je učestvovao sa 15 hiljada evra. Imali smo svečani početak pre više meseci, prvi rezultati su veoma povoljni. Mi smo najmanji u sistemu, naselje sa oko 5.500 stanovnika, a nivo dobrog odvojenog otpada je više od 90 posto u svakoj turi koju JKP „Bogatić“ odveze- istakao je Darko Mašić iz Opštine Bogatić.


Direktor JKP „Bogatić“ Vladan Popadić naveo je da je zahvaljujući projektu unapređen rad tog preduzeća.
Vladan Popadić (Foto: Glas Podrinja)

-Angažovanjem vozila i opreme rasteretitili smo određene kadrovske i tehničke kapacitete i sam rad na teritoriji Mesne zajednice Bogatić. Stvorili smo uslove za proširenje usluge na sedam preostalih sela, tako da je našom uslugom obuhvaćeno svih 14 sela na teritoriji opštine. Sav dnevno prikupljeni otpad se deponuje na Regionalnu deponiju Srem- Mačva. U samom naseljenom mestu Bogatić smo primenili model primarne separacije otpada, prikupljenje reciklabilnih frakcija, odvojeno od preostalog toka komunalnog otpada. Postavljanjem plavih kanti u domaćinstva kod sugrađana stvorili smo uslove da mogu pravilno razdvojiti otpad na samom mestu nastanka. Organizovano prikupljamo plave kante jednom mesečno i to je već postala praksa. Ovo je već četvrti mesec gde se sugrađani pridržavaju uputstava u visokom procentu, što je rezultat dobre informisanosti kroz podelu flajera, promocije- objasnio je Popadić.

Foto: Glas Podrinja

Pravilno razdvojeni otpad deponuje se na Regionalnu deponiju Srem- Mačva besplatno, a u toku jednog ciklusa prikuplja se oko 2.500 kilograma. Žute posude postavljene su na teritoriji cele opštine u blizini ugostiteljskih objekata za prikupljanje ambalažnog otpada, tj. stakla, dva puta mesečno, a tokom jednog ciklusa prikupi se 2.600 kilograma. Direktor JKP je izrazio nadu da će takav način separacije otpada zaživeti na teritoriji cele opštine, a u cilju zaštite životne sredine.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa