Info

25. maj 2023.25. maj 2023.
Kineski slikari u Šabačkoj gimnaziji (Foto: Glas Podrinja)

Kineski slikari u Šabačkoj gimnaziji (Foto: Glas Podrinja)

Pejzaži viđeni kičicom kineskih slikara u Šabačkoj gimnaziji

U okviru proslave devete godišnjice Konfucijevog instituta u Novom Sadu, slikari iz Kine, nagrađivani i priznati umetnici, Mo Sijaovei i Lan Jao, otvorili su u četvrtak u svečanoj sali Šabačke gimnazije izložbu „Kineski i srpski pejzaži viđeni kičicom kineskih slikara“. Ujedno su održali radionicu, kratak kurs kineskog slikarstva, za đake iz te i Škole primenjenih umetnosti. Šabačka obrazovna ustanova je partner Instituta već šest godina.
Direktorka gimnazije Marijana Isaković sa umetnikom(Foto: Glas Podrinja)

-Na obostrano zadovoljstvo saradnja traje, prepoznati smo kao partner u Kini, naša škola se redovno predstavlja na njihovim programima, ja sam putovala u Kinu sa prosvetnom delegacijom. Organizovali smo brojne tematske kulturne manifestacije, jer se kurs koji se održava kod nas zove „Kineski jezik i kultura“. Svake godine imamo nekoliko manifestacija vezanih za kinesku kulturu i narod. Ove godine drugi put učenica putuje u daleku Kinu da usavrši znanje kineskog jezika. Kineski se redovno uči u školi, a rezultat je da je oko 50 dece naučilo taj jezik. Đaci odlaze u Kinu, dobijaju stipendiju njihove države- istakla je direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.

Radionica sa učenicima (Foto: Glas Podrinja)

Podseća da su jedne godine imali proslavu Kineske nove godine sa učiteljima iz Kine, priređena je ceremonija čaja, prikazani tradicionalni plesovi. Redovne su izložbe kineskih slikara, kaligrafa, umetnika... Tako je bilo i ovog puta. Učenici su mogli da vide radove, ali i uvere se u veštinu umetnika koji se bave kaligrafijom.
Umeće slikara (Foto: Glas Podrinja)

Đak Škole primenjenih umetnosti, druga godina, smer firmopisac, Vukašin Đukanović, naveo je da se upoznao sa drugačijim pristupom od onog na koji je navikao.
Vukašin Đukanović (Foto: Glas Podrinja)

-Ovo je nov, drugačiji vid umetnosti za mene, deifnitivno bih probao ovako nešto. Razlikuje se u potpunosti od onog kako sam navikao da radim, barem tako izgleda. Znao sam kako oni rade, ali prvi put to vidim uživo. Njihov pristup je lišen složenosti, kao da hoće da dokažu šta žele na jako jednostavan način, da jednim potezom kažu mnogo. Kod nas je umetnost malo izgubila smisao, nekako se ne prati tradicionalan pristup koji oni prate i to mi se dopada- objasnio je Vukašin.


Učenica prve godine Šabačke gimnazije Marija Mladenović smatra da je to prilika da se nauči nešto novo i prošire vidici.
Marija Mladenović (Foto: Glas Podrinja)

-Zadovoljstvo mi je što imamo priliku da vidimo ove radove i da nas uvedu u tehnike koje koriste. Ja se prvi put susrećem sa ovako nečim, novo je za nas. Tehnike mi se dopadaju, izgleda veoma zanimljivo. Imala sam priliku da probam i naučim nešto novo, jer su nam približili njihovu tradiciju i mogli smo bolje da ih upoznamo- naglasila je Marija.

Izloženi radovi (Foto: Glas Podrinja)

Povodom devete godišnjice Konfucijevog instituta, direktorka Šabačke gimnazije prisustvovaće centralnoj proslavi u subotu u Novom Sadu.
D.D.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa