Info

1. jun 2023.1. jun 2023.
Okrugli sto „Monitoring, emisija i kvalitet ambijentalnog vazduha“ (Foto: Glas Podrinja)

Okrugli sto „Monitoring, emisija i kvalitet ambijentalnog vazduha“ (Foto: Glas Podrinja)

Okrugli sto „Monitoring, emisija i kvalitet ambijentalnog vazduha“

Okrugli sto „Monitoring, emisija i kvalitet ambijentalnog vazduha“ održan je u četvrtak u Centru za stručno usavršavanje Šabac. Skup su u okviru 36. Međunarodnog kongresa o procesnoj industriji Procesing 23 organizovali Društvo za procesnu tehniku, pri SMEITS-u i suorganizatori, Mašinski fakultet u Beogradu i SET Trebinje, a pod pokroviteljstvom Elixir Group-a.
(Foto: Glas Podrinja)

Teme o kojima u učesnici razgovarali bile su: kakav vazduh dišemo i šta možemo da uradimo da ga poboljšamo, pobijanje mitova, uspostavljanje monitoringa koji odražava uticaj svih zagađivača (industrija, saobraćaj, individualna ložišta i ostali), uticaj industrijskih emisija na okruženje, kao i proširenje sistema za monitoring i modernizacija opreme za praćenje kvaliteta vazduha u Šapcu.
dr Slobodan Tošović (Foto: Glas Podrinja)

Kako je istakao moderator, dr Slobodan Tošović, specijalista ekotoksikologije, ideja je da se dođe do nekih rešenja i pronađu odgovori na ključna pitanja kada je reč o kvalitetu vazduha.

-Kad se stručnjaci skupe, onda se očekuju neki rezultati. Iz ovoga bi trebalo da izađu neke konstatacije, zaključci, na kraju predlozi, kada govorimo o upravljanju vazduhom, koji je jedan od osnovnih supstrata životne sredine. Ja sam ekotoksikolog, bavim se otrovima u životnoj sredini. Za mene je najvažnije kako deluje ono što izađe iz dimnjaka, automobila, sa poljoprivrednih površina, kao i šta se s tim dešava, da li se to širi ili eventualno menja svoj sastav da bi došlo do receptora. Receptor smo mi, šume, biljke i životinje. Mi bismo danas trebali da u svakom tom delu koji čini proces upravljanja vazduhom nađemo neka pitanja i odgovore. Ta pitanja počinju od onog dela gde je emisija, gde se to emituje, ko, šta i koliko emituje, zatim, to što izađe kako se menja i gde ide dalje, kako receptori reaguju na sve to i, što je važno, kako sve to merimo. Zato smo ovde. Među panelistima će biti ljudi iz Zavoda za javno zdravlje koji se bave lokalnom mrežom. Oni će imati mogućnost da nam kažu šta su do sada uradili i šta planiraju, ali imamo i ljude koji će moći da nam kažu kakva je situacija sa nacionalnom mrežom i koji su učestvovali u formiranju te mreže. Tu su, na kraju, i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, kao gosti- objasnio je dr Tošović.

Prof. dr Dušan Todorović sa Katedre za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu naveo je da je kvalitet vazduha goruća tema, naročito u zimskom periodu.
Prof. dr Dušan Todorović (Foto: Glas Podrinja)

-Kvalitet vazduha, emisije u vazduhu, je nešto sa čim se praktično svakodnevno susrećemo i ti problemi su u medijima i društvu postali tema broj jedan. Zaista jeste alarmantna situacija, pogotovo u zimskim mesecima kada imamo individualna ložišta i posebne meteorološke prilike čine da takvi uticaji budu što lošiji. Naravno, predstoji nam još dosta toga u Srbiji u borbi da doprinesemo što boljem kvalitetu vazduha i da se potrudimo da te mere koje praktično postoje u mnogim kompanijama i stoje u strateškim dokumentima Republike Srbije budu što vidljivije i što efikasnije- naglasio je prof. dr Todorović.

(Foto: Glas Podrinja)

Govornici na okruglom stolu bili su i: Vesna Mitrović, načelnica Odeljenja za zaštitu vazduha i ozonskog omotača u Ministarstvu zaštite životne sredine, dr Igor Dragičević iz Zavoda za javno zdravlje Šabac i Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije.
D.D.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa