5. jun 2023.5. jun 2023.
ZZJZ Šabac

ZZJZ Šabac

Danas je Dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se svake godine 5. juna predvođen Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP). Ove godine 50. godišnjica ovog datuma obeležava se pod sloganom: “Rešenja za smanjenje zagađenja plastikom “. Važnost ove teme jeste da se skrene pažnja javnosti da su akcije ljudi u vezi sa zagađenjem plastikom veoma bitne.

Domaćin Svetskog dana zaštite životne sredine 2023.godine je Obala Slonovače, uz podršku Holandije, a tema će se fokusirati na rešenja za zagađenje plastikom u okviru kampanje #BeatPlasticPollution.

Plastični proizvodi imaju mnogo primena, postali smo zavisnici od plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu — sa ozbiljnim ekološkim, društvenim, ekonomskim i zdravstvenim posledicama.

Širom sveta svakog minuta se kupi milion plastičnih boca, dok se godišnje u celom svetu iskoristi do pet biliona plastičnih kesa. Ukupno, polovina sve proizvedene plastike je dizajnirana za jednokratnu upotrebu – upotrebljena samo jednom, a zatim biva bačena.

Plastika, uključujući mikroplastiku, sve je prisutnija u našem prirodnom okruženju. Ona postaje deo fosilnog zapisa Zemlje i obeležje antropocena, naše trenutne geološke ere. Čak su dali ime novom morskom mikrobnom staništu pod nazivom „plastisfera“.

U periodu od 1950-ih do 1970-ih godina , proizvedena je samo mala količina plastike i kao rezultat, plastični otpad je bio relativno podnošljiv.

U periodu od 1970-ih do 1990-ih, proizvodnja plastičnog otpada se više nego utrostručila. Početkom 2000-ih, količina plastičnog otpada koju smo proizveli porasla je više u jednoj deceniji nego u prethodnih 40 godina. Danas se proizvodi oko 400 miliona tona plastičnog otpada svake godine.

Od 1970-ih, stopa proizvodnje plastike je rasla brže od bilo kojeg drugog materijala. Ukoliko se istorijski trendovi rasta nastave, predviđa se da će globalna proizvodnja primarne plastike dostići 1.100 miliona tona do 2050.godine. Zabrinjavajući je porast plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, koji bi trebalo da budu bačeni nakon jedne kratke upotrebe. Neophodne su sistemske promena kako bi se zaustavio tok plastičnog otpada koji završava u životnoj sredini.

Da bi se globalno zagađenje plastikom smanjilo za 80% do 2040. godine, izveštaj UNEP-a, predlaže da se prvo eliminiše problematična i nepotrebna plastika kako bi se smanjila veličina problema. Nakon toga, izveštaj poziva na tri promene tržišta – ponovnu upotrebu, recikliranje i preorijentisanje i diverzifikaciju proizvoda (zamena proizvoda kao što su plastični omoti, kesice i proizvodi za poneti sa proizvodima napravljenim od alternativnih materijala (kao što su papir ili materijali koji se mogu kompostirati), navodi portal Zavoda za javno zdravlje Šabac.
GP

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa