14. jul 2018.14. jul 2018.
Uskoro moguće kolektivne tužbe potrošača

Uskoro moguće kolektivne tužbe potrošača

Uskoro će biti omogućene kolektivne tužbe u svim slučajevima kada je ugrožen kolektivni interes potrošača, što će biti omogućeno izmenama Zakona o parničnom postupku, najavio je danas ministar trgovine Rasim Ljajić.
Ljajić je rekao za RTS da je to rešenje i ranije bilo predviđeno, ali da je ta odredba zakona bila osporena na sudu, dok će sada biti omogućena kolektivna sudska tužba u svim slučajevima gde je ugrožen kolektivni interes.


On je kazao da će to puno značiti u slučajevima kada pojedinci zbog visokih sudskih troškova nemaju interes da pokreću tužbe, a zajednička šteta je ogromna.

"Na, primer, kada zbog naponske mreže stradaju električni uređaji u domaćinstvu možete kolektivno da tražite nadoknadu, zatim u slučaju putovanja i turističkih agencija, računa koji nisu realni, hrane ako su ljudi imali zdravstvene probleme. Postoji čitav niz slučajeva gde je ugrožen kolektivni interes".

Ljajić je kazao da na tom rešenju radi, pre svega, Ministarstvo pravde i da će to biti veliki iskorak za potrošače da ostvare svoja prava.
Tanjug

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa