23. jul 2018.23. jul 2018.
DS: Vlada Srbije nije posvećena evropskim integracijama

DS: Vlada Srbije nije posvećena evropskim integracijama

Demokratska stranka ocenila je danas da Vlada Srbije nije posvećena evropskim integracijama, iako to ističe kao svoj prioritet.
DS ocenjuje iz "svakodnevnog iskustva" da u Srbiji nema vladavine prava, nezavisnog sudstva, niti slobode govora i medija koji su osnovni preduslovi za funkcionisanje demokratske države.
Iz te stranke pitaju da li je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović odustala od ulaska Srbije u Evropsku uniju do kraja 2025. godine, pošto je najavila da će pregovaračka poglavlja biti zatvorena do kraja 2023. godine.
"Ona je najavila da će Srbija da otvori sva poglavlja do kraja 2023. godine, kako bi završila pregovore do kraja 2025. godine. To bi značilo da je članstvo moguće tek posle 1.1.2028. godine, jer između zatvaranja poslednjeg poglavlja i ulaska u EU traje proces ratifikacije Ugovora o pristupanju za koji je potrebno bar dve godine".
DS takođe pita zašto je Nacionalnim programom za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU završetak harmonizacije planiran krajem 2021. godine, otvaranje poglavlja 2023. godine, a kraj pregovora krajem 2025.godine.
"Demokratska stranka još jednom ukazuje na to da nije dovoljno da Srpska napredna stranka i njeni sateliti samo preuzmu proevropsku retoriku, već je potrebno imati iskrenu nameru i razrađen plan da se takva politika vodi", navodi se u saopštenju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa