23. jul 2018.23. jul 2018.
Svako treće vozilo u Srbiju elektronski plaća putarinu

Svako treće vozilo u Srbiju elektronski plaća putarinu

Vozači u Srbiji sve više koriste mogućnost elektronskog plaćanja putarine. Završetkom pojedinih i izgradnjom novih deonica autoputa, povećan je i broj kilometara putne mreže pod ovom najsavremenijom saobraćajnicom, za čije korišćenje je predviđena naknada, pa su očigledno oni koji malo češće putuju odlučili da nabave takozvani tag, odnosno uređaj koji im omogućava da naplatne rampe prođu samo uz smanjenje brzine, bez zaustavljanja.
Iz Puteva Srbije kažu da u sistemu za elektronsku naplatu putarine trenutno imaju 250.000 korisnika i da se njihov broj svake godine uvećava. Posebno ističu da učešće prihoda od ENP u ukupnom prihodu od naplate putarine u prvih šest meseci 2018. godine iznosi oko 47,48%. Ovaj udeo pokazuje konstantan rast, pošto je, poređenja radi, u 2017. godini iznosio 40,59%, a godinu dana ranije 33,33%.
- U ovom trenutku statistika pokazuje da svako treće vozilo elektronskim putem plaća putarinu, a moramo da istaknemo da je u prvoj polovini godine u ukupnom saobraćaju vozila koja koriste ENP čak 70,20% pripadalo teškim kamionima – navode iz Puteva Srbije.
Reklo bi se da su vozači pozitivno reagovali na novu tehnologiju koja se primenjuje na naplatnim rampama, ali je zato cena putarine i dalje česta tema diskusije. U fokusu je bila i proteklog vikenda, kada je direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak najavio da će tražiti povećanje iznosa koji će vozači od 2019. godine morati da izdvoje za vožnju po autoputu, ali je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović demantovala da postoje planovi za tako nešto, pa je još uvek neizvesno hoće li biti korekcije cena i kada.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa