21. septembar 2023.21. sep 2023.
SPC

SPC

Rođenje presvete Bogorodice: Mala Gospojina

Danas se praznuje Rođenje Presvete Bogorodice ili Mala Gospojina.

Ovaj praznik spada u red najvećih crkvenih praznika. Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božijem.

Žene na ovaj dan ne bi trebalo da spremaju kuću, peru veš i obavljaju druge kućnee poslove. Na Malu Gospojinu navodno nije dobro ni započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za neki od narednih dana.

Od davnina, jesenje svadbe u Srbiji, počinjale su od Male Gospojine.

U poljoprivredi, Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom useva. U to vreme, priređivane su i razne stočarske svečanosti.

Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža.

Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju krsnu slavu. Domaćini koji ne slave slavu, odlaze sa porodicom svečano obučeni na raznorazne i mnogobrojne sabore i vašare, od kojih su najveći u Šapcu i Negotinu.GP

Najnoviji broj

7. decembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa