Info

9. avgust 2018.9. avg 2018.
Akontna cena za suncokret 23,60 dinara, konačna se još ne zna

Akontna cena za suncokret 23,60 dinara, konačna se još ne zna

(Beta) - Najveći prerađivač i otkupljivač suncokreta u Srbiji "Viktorija logistic" u vlasništvu MK grupe objavila je akontnu cenu za otkup ovogodišnjeg roda te uljarice koja će za kilogram iznositi 23,60 dinara plus PDV.
Ostali otkupljivači, odnosno uljare, još nisu objavile uslove otkupa, ali već godinama unazad uglavnom prate poteze "Viktorija logistike" pa se tako očekuje i sada.

"Tek je početak žetve i u ovom trenutku ne možemo govoriti o konačnoj ceni. Izašli samo sa akontnom cenom i uslovima prijema, a uskoro ćemo krenuti da objavljujemo i dnevne cene", izjavio je za agrosmart.net direktor "Viktorija logistike" Mladen Jovanović.

Naglasio je da je akontna cena privremena, a da će se ova kompanija spram kretanja na tržištu opredeliti za konačnu.

"Uslove otkupa određujemo na osnovu cena u okruženju. Mimo njih ne možemo da formiramo naše cene, jer sva su okolna tržišta postala sistem spojenih sudova i uslovljeni smo time", rekao je Jovanović.

Prošle godine poljoprivrednici su dobijali akontne cene koje su bile od 33 do 36 dinara sa PDV-om, a konačna cena bila je 35,5 dinara (plus PDV za pravna lica), naveo je portal.

Prema saznanjima agrosmart.net portala, "Viktorija" planira da otkupi oko 200.000 tona suncokreta, a sledeći najveći kupac u Srbiji je "Bimal" iz Brčkog, koji prerađuje tu uljaricu u "Suncu" iz Sombora i koji će otkupiti oko 150.000 tona.

Od 8.000 do 10.000 tona kupiće uljara "Banat" Nova Crnja, a oko 6.000 tona kompanija "Gebi" iz Čantavira.

Direktor Fonda za žito Vukosav Saković izjavio je za agrosmart.net da se očekuje veoma dobar rod i da će suncokreta "biti i za izvoz".

"Zasejan je na 245.000 hektara, a prema sadašnjem stanju rod bi mogao da bude izvanredan. Očekuje se prinos od preko tri tone po hektaru, odnosno oko 750.000 tona. Domaći prerađivači preradiće između 600.000 i 650.000 tona, a ostatak će ići na strana tržišta", kazao je Saković.


Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa